Statul Islamic (SI), gruparea jihadista care controleaza teritorii din Irak si Siria, constituie o amenintare ce depaseste "tot ce am experimentat" in materie de terorism, a afirmat joi secretarul american al Apararii, Chuck Hagel.

SI "depaseste tot ce am putut experimenta. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice", a declarat secretarul american al Apararii in cursul unei conferinte de presa, la Washington.

SI "merge dincolo de o grupare terorista. (Aceasta grupare) are ideologie si o pregatire militara sofisticata din punct de vedere tactic si strategic. Este extrem de bine finantata", a subliniat Hagel.

Niciun reprezentant al administratiei Obama nu a descris pana in prezent in termeni atat de duri amenintarea pe care o reprezinta SI, care a lansat o operatiune-fulger in Irak la inceputul lui iunie.

Asasinarea lui James Foley "este un nou exemplu de ideoligie barbara si nemiloasa" a acestei grupari, a declarat Hagel referitor la decapitarea jurnalistului american de catre SI.

In cazul in care SI va reusi sa se extinda in regiune si sa infiinteze un "califat", "Orientul Mijlociu se va schimba profund, fapt ce ar crea un mediu de securitate care ne-ar ameninta in numeroase moduri", a adaugat seful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, in cursul aceleiasi conferinte de presa.

Generalul Dempsey a apreciat ca cele 90 de atacuri aeriene efectuate din 8 august de Statele Unite in nordul Irakului contra jihadistilor au "taiat elanul lor".

"Ei pot fi opriti, dupa care invinsi", a dat asigurari el. Dar, a avertizat Dempsey, pentru a-i invinge "va trebui sa-i atacam si in Siria", nu doar in Irak.

"Va trebui sa-i atacam in ambele parti ale acestei frontiere (dintre Irak si Siria) care nu mai exista. Acest lucru va fi posibil atunci cand vom avea o coalitie capabila sa invinga Statul Islamic", a subliniat generalul american.