Presedintele Abdullah Gul, aflat la final de mandat, a afirmat marti seara ca viitorul prim-ministru - cel care il va inlocui pe Recep Tayyip Erdogan, ales presedinte - va fi Ahmet Davutoglu, actualmente ministru de externe, potriivit AFP.

Ahmet DavutogluFoto: Agerpres / Tanjug

"Din cate inteleg, Ahmet Davutoglu va fi viitorul sef al guvernului", a spus el presei. "Noi trebuie sa il ajutam sa isi indeplineasca misiunea, eu sunt cel care l-a convins sa intre in politica. Il voi sustine", a spus Gul.

Numele lui Davutoglu, deputat de Konya (centru), ministru al Afacerilor externe din 2009, a fost mentionat din ce in ce mai des in aceste zile in culisele politice ale capitalei.

Erdogan a fost ales presedinte pe 10 august, din primul tur. El urmeaza sa isi anunte oficial succesorul joi.

Initial, acesta va fi ales presedinte al Partidului Justitiei si Dezvoltarii (PKK), aflat la putere, in marja unui congres extraordinar convocat pentru 27 august, dupa care va forma noul guvern dupa ce presedintele ales va depune juramantul, la 28 august.

Pe de alta parte, Abdullah Gul a sugerat ca pentru moment nu intentioneaza sa ramana activ in politica, dar a repetat ca "este firesc" sa se intoarca in AKP, denuntand, de asemenea, o "lipsa de respect" din partea unor membri ai acestei formatiuni care s-au opus ferm ca el sa ocupe o functie de conducere in cadrul partidului.