Presedintele brazilian Dilma Rousseff a numit luni "masacru" si reactie "disproportionata" actiunea militara a Israelului in Gaza, care s-a soldat pana acum cu 1.050 de palestinieni morti, mai mult de trei sferturi fiind civili, inclusiv zeci de copii. "Ceea ce se intampla in Gaza este un lucru periculos. Nu cred ca e un genocid, dar cred ca este un masacru (...) Este o reactie disproportionata", a spus sefa statului brazilian, potrivit AFP.

Ora 04:30 Israelul loveste casa liderului Hamas Ismail Haniyeh. Aviatia israeliana a bombardat locuinta lui Ismail Haniyeh, liderul filialei miscarii Hamas din Gaza, care se afla in tabara de refugiati Al-Shati (nord-vestul Fasiei Gaza), a afirmat marti fiul acestuia, potrivit AFP.

Ora 01:20 AFP: Sapte palestinieni ucisi intr-un bombardament in Rafah

Diplomatia braziliana a condamnat deja "utilizarea disproportionata" a fortei de saptamana trecuta de catre Israel si a rechemat ambasadorul de la Tel Aviv pentru consultari. Aceasta decizie i-a adus epitetul "pitic diplomatic" de catre un purtator de cuvant al diplomatiei israeliene, calificare atacata de Rousseff.

Si Egiptul a condamnat, luni, utilizarea "excesiva" a fortei de catre Israel impotriva civililor din Fasia GazaP.

Egiptul a denuntat in special bombardamentul asupra spitalului Al-Shifa, cel mai mare din Fasia Gaza, si cel care a vizat tabara de refugiati din Chatti, unde opt copii si doi adulti si-au pierdut viata.

Autoritatile din Egipt au solicitat ambelor parti sa respecte armistitiul umanitar propus de Cairo, cu sprijin din partea ONU.

Sapte copii palestinieni au fost ucisi luni intr-un bombardament asupra unei tabere de refugiati, au declarat surse medicale din orasul Gaza pentru AFP. Armata israeliana ii acuza pe "teroristii" din Gaza pentru decesul copiilor.

De partea israeliana, 43 de soldati au fost ucisi de la debutul operatiunii terestre iar 3 civili, dintre care doi israelieni si un thailandez, au murit in atacuri cu rachete asupra Israelului.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, reunit de urgenta pentru a discuta situatia din Fasia Gaza, a adoptat in noaptea de duminica spre luni o declaratie in unanimitate in care face apel la "incetarea focului imediata si neconditionata" in acest teritoriu.

Consiliul cere Israelului si miscarii palestiniene Hamas sa prelungeasca armistitul pe toata durata sarbatorii musulmane incepute luni si care marcheaza sfarsitul Ramadanului, si "dupa aceasta" .

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a reiterat "in termenii cei mai fermi", necesitatea de a prelungi armistitiul intrat in vigoare sambata pentru 12 ore.