Petro Porosenko, presedintele Ucrainei, a anuntat miercuri un plan de pace in estul tarii, plan ce cuprinde 14 masuri - printre care si incetarea unilaterala o focului din partea fortelor guvernamentale. Tot miercuri, Porosenko l-a propus drept ministru de Externe pe actualul ambasador la Berlin si a cerut schimbarea guvernatorului Bancii Centrale a Ucrainei.

Petro PorosenkoFoto: AGERPRES

Intr-un discurs in fata studentilor la institutul militar din Kiev, Porosenko a detaliat planul de pace, spunind ca printre masurile asumate se numara amnistia pentru separatistii pro-rusi care depun armele si un control mai strict al granitei cu Rusia, relateaza Reuters. Pe de alta parte, ministrul Apararii a anuntat la Kiev ca acordul de incetare a focului va intra in vigoare "in urmatoarele cateva zile".

Anuntul lui Porosenko vine la putin timp dupa ce a purtat o convorbire telefonica cu Vladimir Putin, acuzat de Ucraina si de Occident ca se afla in spatele separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei.

In alta ordine de idei, noul presedinte al Ucrainei l-a propus miercuri pe Pavlo Klimkin, ambasadorul la Berlin, in functia de ministru de Externe. Klimkin, 47 de ani, este un diplomat cu profil pro-european, cu mare experienta. Porosenko a cerut si inlocuirea actualului guvernator al Bancii Centrale cu Valeria Hontareva, un aliat politic si un experimentat bancher "respectat in cercurile de business", relateaza Reuters. Ambele numiri trebuie votate de Parlament.