Treizeci si sapte de persoane, inclusiv femei si copii, au fost ucise in regiunea estica Sud Kivu din Republica Democrata Congo, intr-un atac desfasurat sambata dimineata, informeaza Reuters. Guvernatorul regiunii a pus atacul pe seama unei dispute privind animalele. Surse locale au declarat pentru AFP ca este vorba despre disputele funciare dintre doua grupuri etnice.

Victimile au fost impuscate, injunghiate sau arse in case. Unele victime au fist ucise in biserica din sat, a informat un cameraman Reuters aflat la fata locului.

Guvernatorul regiunii Sud Kivu Marcellin Cishambo a confirmat producerea atacului, insa a dat estimari diferite ale numarului de victime, indicand 27 de morti.

"Congolezii sunt cei responsabili pentru astfel de atacuri. Este vorb despre o disputa asupra vacilor. Problema este ca in aceasta zona toata lumea poarta arme", a declarat pentru Reuters guvernatorul regiunii Marcellin Cishambo

In regiunea muntoasa Sud Kivu, bogata in minerale, inclusiv aur, locuiesc membrii unui trib care au fugit din tara vecina Burundi la sfarsitul razboiului civil in 2005.

Unii localnici din tribul congolez Bafuliru ii acuza pe rebelii din Fortele de Eliberare Nationala, din Burundi, pentru aceste atacuri.

Potrivit AFP, atacul s-a produs in satul Mutarule din campia Ruzizi. Un reprezentant al autoritatilor locale a declarat pentru agentia de presa de 33 de morti: "8 barbati, 14 femei, 10 copii si un militar". Douazeci si opt de persoane au fost ranite, a precizat edilul.

Mutarule este situat la circa 50 km sud de capitala provinciei, Bukavu, langa frontiera cu Burundi.

Potrivit surselor citate de AFP, victimele apartin etniei Bafuliru si unele dintre ele au fost omorate in timp ce dormeau intr-o biserica protestanta din localitate dupa ce participasera la o adunare a credinciosilor.

Nu se cunoaste identitatea agresorilor, insa se stie ca etnicii Bafuliru sunt implicati de circa 10 ani intr-un conflict cu o alta etnie, Barundi, asupra unor probleme funciare.

Acestora din urma, originari din Burundi, li se reproseaza ca nu sunt congolezi veritabili si ca acapareaza un pamant care nu le apartine. Violentele intre cele doua etnii se desfasoara cu regularitate.