In jur de 100 de manifestanti greci si germani, s-au adunat sambata in apropiere de Ambasada Germaniei de la Atena pentru a cere despagubiri pentru crimele naziste, o dezbatere care a reaparut in Grecia odata cu criza, transmite AFP.

Activistii "Consiliul National pentru Revendicarea Datoriei Fermane" a marcat, astfel, 70 de ani de la masacrarea celor 218 victime din satul-martir Distomo, din centrul Greciei, ucise de nazisti pe 10 iunie 1944.

Purtand pancarte prin care cereau "compensatii imediate pentru victimele grecesti ale crimelor naziste", manifestantii greci au fost sustinuti de activisti germani veniti din Hamburg.

De la declansarea crizei economice, problema despagubirilor pentru crimele naziste a fost pusa constant pe masa de catre partidele de opozitie elene, Germania fiind vazuta in Grecia ca principalul solicitant al disciplinei fiscale stricte impuse de tara incepand cu 2010.

Germania este unul dintre bancherii de baza ai Greciei, dictand termenii bugetari si impunand austeritatea care a creat un val de nemultumiri in randul grecilor.

Una dintre imaginile acestei cauze este Manolis Glezos (91 de ani), fost membru al rezistentei grecesti, care a fost ales eurodeputat din partea partidului radical de stanga Syriza si a carui candidatura a primit cel mai mare numar de voturi din partea alegatorilor greci.

Intervievat sambata de postul de radio privat Skai, Manolis Glezos a aratat ca acesta va fi primul subiect pe care il va aduce in fata Parlamentului European, considerand ca "sunt indeplinite conditiile".

Presedintele Republicii Elene, Karolos Papoulias, care a facut parte din miscarea de rezistenta intre 1942-1944, sustine aceasta revendicare pe care a prezentat-o, de altfel, omologului sau german venit in vizita in Grecia in urma cu cateva luni.

Incepand cu septembrie 2012, un "grup de lucru" creat la nivel guvernamental lucreaza la determinarea marimii recompenselor datorate de Germania grecilor, ajungand la o estimare de 162 miliarde euro.

Guvernul german a sustinut intotdeauna ca problema despagubirilor de razboi a fost rezolvata in cadrul acordurilor intre state incheiate la Conferinta de la Paris din in noiembrie 1945.

New York Times a dedicat un vast material acestui subiect in noiembrie 2013. Publicatia americana arata atunci ca familiile victimelor soldatilor nazisti care au ajuns in Grecia in cel de al Doilea Razboi Mondial sustin ca, inainte de a continua sa impuna reguli draconice, ar fi cazul ca Germania sa isi plateasca propriile datorii fata de Grecia.

Nu doar victimele cer daune ci si Guvernul de la Atena care a realizat un raport de 80 de pagini pe tema recompenselor datorate de Germania grecilor si a unui imprumut imens, care a ramas neplatit, pe care Atena a fost nevoita sa il acorde sub ocupantia nazista din 1941-1945.