Sectiile de votare s-au deschis marti dimineata in Siria la ora locala 07:00 (04:00 GMT), pentru prezidentialele organizate de regimul actual, iar presedintele in exercitiu Bashar al-Assad este sigur ca va castiga in fata a doi candidati necunoscuti, scrie AFP.

UPDATE ORA 09.10 Liderul opozitiei, Ahmad Jarba, i-a indemnat pe sirieni sa "ramana acasa" in contextul in care rebelii si militantii denunta "alegeri sangeroase", iar SUA o "impostura".

Potrivit Ministerului de Interne, mai mult de 15 milioane de sirieni sunt chemati la urne pentru acest scrutin desfasurat in zonele controlate de acest regim si denuntat ca o "parodie a democratiei", de catre opozitie si tarile occidentale.

Doar doi necunoscuti, Maher Al-Hajjar, antreprenor si parlamentar, si Hassan al-Nouri, profesor de economie si fost ministru, candideaza alaturi de seful statului, aflat la putere de la moartea tatalui sau in anul 2000.

Alegerile se desfasoara doar in zonele controlate de regimul al-Assad adica pe 40% din teritoriu, unde este concentrata 60% din populatie, spun expertii.

Tara este devastata de trei ani de un conflict militar intre fortele opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, care inca face zeci de morti in fiecare zi. Potrivit estimarilor, in acest conflict au murit peste 160.000 de persoane.