NATO trebuie sa ia masuri suplimentare, inclusiv trimiterea de noi trupe si realizarea de exercitii comune, pentru a-si apara statele membre, a declarat vineri, cu ocazia unei vizite in Bulgaria, secretarul general al organizatiei, Anders Fogh Rasmussen, in contextul tensiunilor din Ucraina, transmite AFP.

Pentru a reasigura statele membre NATO din estul Europei, care se tem de o contagiune a crizei ca urmare a actiunilor Rusiei, Alianta a consolidat deja partial prezenta sa in zona, intarind politia aeriana deasupra statelor baltice, trimitand avioane radar AWACS in Polonia si in Romania, si supervizand consolidarea prezentei navala in Marea Neagra, a declarat Rasmussen.

"Cu toate acestea, cred ca trebuie sa luam masuri suplimentare si le vom discuta, pe baza recomandarilor autoritatilor noastre militare, in zilele si saptamanile urmatoare", a continuat oficialul NATO.

"Aceste consideratii ar putea include o actualizare si o schimbare a planurilor noastre de aparare, exercitii armate si trimiteri adecvate de trupe", a spus Rasmussen, prezent la Sofia.

"Nu discutam optiunea militara, dar NATO este consacrat apararii si protejarea aliatilor nostri, si vom lua toate masurile necesare pentru a ne asigura ca aceasta aparare colectiva este eficienta", a adaugat secretarul general.

"NATO ia masuri legale pentru a face fata instabilitatii create de actiunile ilegitime ale Rusiei", a mai aratat oficialul.

Secretarul general al NATO a cerut din nou Moscovei sa isi retraga trupele de la granita cu Ucraina, in conditiile in care Alianta a anuntat joi ca estimeaza numarul soldatilor rusi aflati in dispozitiv, "in peste o suta de baze", majoritatea temporare, in aceasta zona, "intre 35.000 si 40.000".