NATO a publicat joi fotografii facute din satelit care demonstreaza, sustine Alianta, ca Rusia a masat forte "importante si pregatite sa actioneze de-a lungul frontierei cu Ucraina", scrie AFP.

Foto:

Alianta estimeaza "intre 35.000 si 40.000" numarul soldatilor rusi aflati in dispozitiv, "in peste o suta de baze", majoritatea temporare, la estul Ucrainei.

"Este o forta foarte competenta care este pregatita sa intre rapid in miscare", a rezumat generalul de brigada Gary Deakin, directorul Centrul de gestionare a crizei (CCOMC) de a cartierul general al NATO din Mons (Belgia). "Este preocupant deoarece reprezinta o amenintare pentru Ucraina", chiar daca "nu cunoastem intentiile Rusiei", a adaugat acesta.

Pentru a sustine aceste afirmatii, NATO a prezentat o serie de fotografii facute la finele lui martie si la inceputul lui aprilie in mai multe locatii unde sunt amplasate forte rusesti de la inceputul lunii martie.

Intr-una din aceste fotografii, 21 de elicoptere sunt parcate pe o pista de aterizare "care nu exista inainte" in mijlocul campurilor din apropiere de orasul Belgorod, la circa 40 de kilometri de granita. In apropiere, circa 40 de tancuri si peste o suta de vehicule de infanterie sunt aliniate desi nu exista "nicio urma de baza permanenta", potrivit unui ofiter superior al NATO.

Alte fotografii prezentate de Alianta arata "concentrari de fore" in alte locatii cu mai multe sute de vehicule care servesc pentru transportul soldatilor, echipamentelor, carburantilor si armamentului.

Unele dintre ele dovedesc prezenta unor baze aeriene temporare in apropiere de Marea Azov, marginita la vest de Ucraina si la est de Rusia, in proximitatea peninsulei Crimeea. Una dintre fotografii arata aparate militare Suhoi 27/30 24 si Mig-31 pregatite sa decoleze de-a lulngul unei piste care era dezafectata pana in ultimele saptamani. "Le-ar trebui cateva minute pentru a atinge Ucraina", potrivit lui Gary Deakin.

Amplasarea unor astfel de forte ar putea fi justificata de exercitii, dar "nu am constatat prea multe miscari", subliniaza acest ofiter.

Faptul ca nu sunt camuflate arata ca vor sa fie "pregatite sa intervina sau sa fie vazute", potrivit acestuia.

Anumiti experti militari afirma ca Rusia doreste in acest fel sa intimideze noua putere ucraineana agitand amenintarea unei interventii.

Moscova a dezmintit, joi, informatiile Aliantei Nord-Atlantice cu privire la prezenta efectivelor ruse la frontierele Ucrainei, afirmand ca imaginile prezentate de NATO dateaza din august 2013, a declarat un reprezentant al Statul Major rus.

"In imaginile prezentate de NATO apar trupe ruse care in vara anului trecut (2013) au efectuat exercitii militare in regiunile din sudul Rusiei, inclusiv in apropierea frontierelor cu Ucraina", a declarat acest reprezentant al Statului Major rus, citat de RIA Novosti.

El a precizat ca imaginile au fost luate in timpul exercitiilor militare internationale "Combat Commonwealth 2013".