Actiunile militare ale Rusiei in Crimeea ar putea conduce la o reexaminare a prezentei militare americane in Europa, care nu a incetat sa descreasca de la finalul Razboiului Rece, a afirmat marti un inalt oficial al Pentagonului, citat de AFP.

"Actiunile (rusesti) in Europa si Eurasia ar putea determina Statele Unite sa reexamineze dispozitivul lor militar si nevoile in materie de viitoare desfasurari de forte, exercitii si antrenamente in regiune", a afirmat Derek Chollet, insarcinat cu afacerile de securitate internationala al Pentagonului.

Washingtonul nu "cauta confruntarea" cu Moscova, a precizat acesta, in fata alesilor comisiei pentru forte armate din Camera Reprezentantilor.

Aproximativ 67.000 de militari americani stationeaza in prezent pe continentul european, in principal in Germania (40.000 de oameni), Italia (11.000) si Marea Britanie (9.500). Numarul acestora era de 285.000 la finele anului 1991, cand Uniunea Sovietica a incetat sa existe.

Derek Chollet nu a precizat ce ar putea sa cuprinda aceasta reexaminare, in conditiile in care Pentagonul se confrunta cu restrictii bugetare si cauta sa-si redistribuie o parte a mijloacelor sale spre Asia-Pacific, in cadrul strategiei sale denumita "pivot".

Evocand "interventia ilegala a Rusiei in Ucraina", Chollet a apreciat ca ca aceasta actiune schimba "peisajul securitar in Europa" si provoaca instabilitate la frontierele NATO.

Pentru a asigura tarile Europei de Est membre ale NATO, Washingtonul a trimis deja sase avioane de vanatoare-bombardiere F-15 in tarile baltice, 12 F-16 si trei avioane de transport in Polonia. Un distrugator lansator de rachete, USS Donald-Cook, urmeaza sa ajunga in Marea Neagra in zilele urmatoare.

Ocuparea cladirilor administratiei locale din Donetsk si Harkov, in estul rusofon al Ucrainei, este "foarte ingrijoratoare", a adaugat acest oficial american, cu atat mai mult cu cat nu este vorba de "manifestatii spontane".

O actiune rusa in Ucraina orientala "ar constitui evident o escaladare foarte serioasa a crizei", a avertizat acesta.

In plus, presiunile Moscovei nu se limiteaza la Ucraina, a precizat Chollet, potrivit transcriptului discursului sau, cu mentiunea ca acest pasaj nu a fost citit in fata alesilor americani.

"Moldova, de exemplu, are forte rusesti pe teritoriul sau, in teorie forte de mentinere a pacii, dar care sustin in realitatea regiunea separatista Transnistria", potrivit acestu transcript.

Comandatul suprem al fortelor aliate in Europa (Saceur), generalul american Philip Breedlove, isi exprimase deja ingrijorarea legata de prezenta masiva a trupelor rusesti la frontierele Ucrainei, temandu-se de o interventie in Transnistria.