Dupa patru ani de guvernare, partidul conservator al controversatului premier Viktor Orban pare favorit in alegerile legislative de duminica, in Ungaria, unde principala necunoscuta pare amploarea victoriei, scrie AFP.

In fata unei opozitii de stanga care nu reuseste sa se faca auzita si prost organizata, Fidesz a efectuat o campanie foarte agresiva, centrata pe foarte populara reducere, cu 20% in total, a facturilor de gaz si electricitate pentru populatie.

"Am transformat si reinnoit Ungaria, am facut din vechea masina cu cauciucuri dezumflate o masina de curse", a spus Viktor Orban, sambata, in fata simpatizantilor sai, in cadrul unui miting masiv la Budapesta.

Partidul sau - al carui slogan "Ungaria o duce mai bine" este omniprezent pe ziduri, la radio sau pe ecranele televiziunilor - este cotat in sondaje cu putin sub 50%. Principalul sau adversar, alianta de stanga condusa de socialisti, este cotata cu 30%, iar partidul de extrema dreapta Jobbik are intre 15 si 18%. Circa 20% nu s-au decis inca.

Unul dintre liderii aliantei de stanga, Gordon Bajnai, fost premier independent (2009-2010), a lansat un semnal de alarma fata de lipsa de credibilitate a sondajelor, care "nu functioneaza corect decat in democratii".

Expertii spun insa ca Fidesz nu are cum sa piarda. "Cel mai probabil, in opinia mea, este o victorie apropiata de majoritatea de doua treimi, fie un pic deasupra, fie un pic sub", spune Peter Tolgyessy, co-autor al constitutiei din 1989 si fost membru al Fidesz, formatiune pe care a parasit-o in 2010.

Daca vor ramane sub pragul acestei "super-majoritati", viata politica va fi usor mai animata, deoarece partidele de dreapta vor fi nevoite sa lucreze cu opozitia de stanga, ceea ce ii va complica viata, spune acesta.

"UE nu va face nimic"

In 2010, conservatorii au castigat 52,7% din voturi, ceea ce le-a asigurat o majoritate de doua treimi din fotoliile parlamentului.

Viktor Orban, 50 de ani, s-a folosit - abuziv, spun criticii sai - de aceasta pozitie pentru a modifica profund Ungaria, fara consultari sau dezbateri, cu obiectivul declarat de a eradica coruptia si de a scoate tara de sub povara datoriei externe, mostenita din anii de criza din 2008.

Acest tata de cinci copii a dorit astfel, cu o noua constitutie, sa impuna valori dragi lui, crestinismul si familia traditionala. Noul text fundamental, adoptat la finele lui 2011, i-a permis insa sa cimenteze controlul asupra tuturor institutiilor puterii si contra-puterii, precum justitia si presa, dar si economia si cultura.

Guvernul spune ca a repus tara pe sine: economia a revenit la crestere in 2013, cu un avans de 1,2%, somajul a atins cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, deficitul a fost adus sub pragul de 3%. Pentru urmatorii patru ani, Orban spune ca va relansa industria, chiar daca politica sa de impozitare agresiva a multinationalelor a condus la reducerea sensibila a investitiilor straine.

Viktor Orban, care s-a remarcat gratie discursurilor sale impotriva regimului comunist la finele anilor 80, ramane popular in tara. "Vorbind pe limba oamenilor (...) este capabil sa fie pe aceeasi lungime de unda cu o mare parte a societatii ungare", a comentat Zsolt Bayer, co-fondator al Fidesz.

Dar derivele sale autocrate au starnit ingrijorare in UE, chiar daca Bruxellesul s-a aratat discret in ultimii doi ani.

"UE a abandonat Ungaria in 2012", spune politologul Laszlo Lengyel, de la Institutul de cercetari financiare si politice din Budapesta. "Suntem o tara mica si, atat timp cat politica lui Orban nu este contagioasa, UE nu va face nimic", crede acesta.