Situatia din Ucraina este "urmarita indeaproape" de Turcia, care se ingrijoreaza in special de soarta minoritatii de tatari turcofoni din provincia autonoma Crimeea, unde Rusia a amplasat forte armate, au declarat luni surse din administratia turca, pentru AFP.

"Avem o importanta datorie de memorie fata de tatari si suntem in discutii cu partile in cauza pentru ca disputa sa nu degenereze intr-un conflict armat. Nu putem ramane simpli spectatori la ce se intampla acolo", a explicat o sursa guvernamentala.

In timpul week-end-ului, membrii din diaspora tatara au manifestat la Ankara, Istanbul sau Konya (centru) pentru a denunta interventia Rusiei in Crimeea. "Nu Rusiei, Crimeea trebuie sa ramana ucraineana", au scandat manifestantii duminica, la Ankara, in fata ambasadei Rusiei.

Seful diplomatiei turce Ahmet Davutoglu s-a deplasat sambata de urgenta la Kiev si a discutat telefonic cu omologii sai american, german, francez si polonez, potrivit ministerului de Externe.

"Turcia va face tot posibilul pentru a asigura stabilitatea in Crimeea, in cadrul unei Ucraine unite", a spus duminica Davutoglu, care urmeaza sa se intalneasca luni cu reprezentanti ai minoritatii tatare.

"Drepturile tatarilor si existenta lor trebuie garantate", a declarat acesta, intr-o interventie televizata.

Potrivit Turciei, 12% dintre locuitorii Crimeei sunt tatari turcofoni si musulmani de confesiune sunita, precum majoritatea turcilor.

Crimeea s-a aflat sub controlul Imperiului Otoman inainte de a trece sub dominatia rusa la finele secolului al XVIII-lea, iar tatarii, atunci majoritari, au fost fortati progresiv sa ia calea exodului.

Turcia intretine raporturi culturale stranse cu aceasta comunitate. Ea a realizat mai multe proiecte (locuinta, intrastructura, educatie ...) in Crimeea prin intermediului diferitelor institutii, precum Agentia turca de cooperare si coordonare (TIKA) care dispune de un sediu permanent la Simferopol, capitala Crimeei.