Papa Francisc a indemnat, in predica rostita de Craciun, la cautarea esentei mesajului Evangheliei, explicand ca Nasterea Domnului Iisus Hristos reprezinta "vestea cea buna" transmisa de Dumnezeu Tatal, un eveniment central in care s-au revarsat "harul, mila si dragostea" lui Dumnezeu, scrie Mediafax.

Papa Francisc, slujba in ajunul CraciunuluiFoto: Agerpres/AP

"Dumnezeu ne repeta, cum le spuneau ingerii pastorilor: 'Nu va temeti!'. Va spun si eu: Nu va temeti", a declarat Papa Francisc, conform Corriere della Sera, in prima predica rostita de Craciun in Basilica Sfantul Petru de la Vatican.

Suveranul Pontif a indemnat la cautarea esentei mesajului Evangheliei: "Dumnezeu iarta; vestea cea buna este Nasterea Domnului Iisus Hristos, om adevarat si Dumnezeu adevarat, un eveniment in care s-au revarsat harul, mila si dragostea lui Dumnezeu Tatal".

"Primii care au primit vestea si care au vazut au fost pastorii. Nu este intamplator: pastorii erau ultimii, cei marginalizati", a explicat Papa Francisc, insistand pe intelegerea sensului vietii crestine. "Profetul Isaia a spus: ￯Poporul care mergea in intuneric a vazut o mare lumina￯. Aceasta este realitatea profunda a ceea ce suntem: suntem poporul aflat pe drum, iar in jurul nostru - chiar si in interiorul nostru - exista intuneric si lumina. Chiar si in vietile noastre personale sunt momente luminoase si intunecate, lumini si umbre. Daca il iubim pe Dumnezeu si fratii, mergem in lumina, dar, daca inimile noastre se inchid, daca in noi prevaleaza mandria, minciuna, cautarea interesului propriu, atunci apare intunericul in noi si in jurul nostru", a spus Papa Francisc.

"Dar Nasterea lui Hristos inseamna ca El a venit in istoria omenirii, a mers impreuna cu noi pe drum. A venit pentru a ne elibera din intuneric si a ne da lumina", a subliniat seful Bisericii Catolice.

Marti, cu prilejul primei sale slujbe de Craciun de la miezul noptii oficiate la Vatican, Papa Francisc ca "marginalizatii" sunt primii care inteleg mesajul crestin si le-a cerut credinciosilor catolici "sa nu le fie frica sa creada", noteaza AFP, potrivit Agerpres.

In scurta sa omilie, Papa nu a facut nicio aluzie la dezbaterile din societate, asa cum o facea predecesorul sau Benedict al XVI-lea, dar a plasat in opozitie 'intunericul' lumii si 'lumina' lui Dumnezeu.

La sfarsitul ceremoniei, Papa Francisc a purtat in maini, insotit de un grup de circa zece copii de pe cinci continente, o statueta cu pruncul Iisus, pana la ieslea instalata in bazilica.

In cursul slujbei de Craciun desfasurata la Vatican a fost rostita o rugaciune speciala in limba chineza, in contextul in care aproximativ 9.000 de crestini mor anual in China din cauza marturisirii credintei.