Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, gratiat de presedintele rus Vladimir Putin dupa 10 ani de inchisoare, a declarat intr-un interviu publicat duminicaca nu va intra in politica si nici nu va incerca sa recapete activele fostei sale companii petroliere, Yukos, intrate in mainile gigantului rus de stat Rosneft, informeaza Reuters.

Mihail HodorkovskiFoto: Agerpres

Hodorkovski, care a zburat la Berlin dupa eliberarea sa dintr-o inchisoare din apropiere de cercul polar arctic, a declarat ca eliberarea sa nu a venit cu conditii atasate si ca prin solicitarea gratierii nu si-a recunoscut vina.

"Nu intentionez sa ma implic in politica si nu intentionez sa lupt pentru returnarea activelor", a declarat Hodorkovski a declarat pentru revista ruseasca The New Times.

Candva cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost incarcerat in 2003, imediat dupa arestarea in baza unor acuzatii de frauda si evaziune fiscala. A fost condamnat in doua procese pe care criticii Kremlinului le-au calificat drept motivate politic ca pedeapsa pentru contestarea regimului Putin.

Compania Yukos a fost rupta si vanduta dupa arestarea sa. Principalele active au ajuns in mainile companiei petroliere de stat Rosneft, care este in prezent cel mai mare producator din Rusia si este condusa de un apropiat al lui Putin, Igor Sechin.

Hodorkovski, a carui mama este bolnava si care a spus ca a solicitat gratierea pentru motive familiale, a declarat ca se va intoarce in Rusi doar daca este sigur ca ar putea pleca din nou in orice moment.

"Autoritatile noastre pot spune sincer ca nu m-au exilat", a afirmat Hodorkovski. "Dar cunoascand realitatea noastra, putem intelege cat se poate de clar ca mi-au sugerat sa plec din tara", a adaugat fostul magnat rus.