Politia turca a arestat preventiv trei fii de ministri, in cadrul unei vaste anchete de coruptie, o lovitura considerata un nou episod in cadrul razboiului dintre guvern si o puternica miscare musulmana, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

La ordinul procurorului din Istanbul, cateva zeci de agenti ai directiei finante de la securitatea nationala au arestat in zori, in metropola turca si in capitala Ankara, cel putin 49 de persoane suspectate de coruptie, spalare de bani si legaturi cu o serie de licitatii pentru constructia de locuinte sociale, potrivit televiziunii de stiri CNN-Turk.

PRintre suspectii arestati se numara directorul general al marii banci publice Halk Bankasi, Suleyman Aslan, magnatul lucrarilor publice Ali Agaoglu si mai multi oameni de afaceri din sectorul imobiliar, aflat in plin avant in Turcia.

Acest nou dosar de coruptie, in continuare endemica in tara, a luat o turnura extrem de politica dupa anuntul prezentei, printre persoanele arestate, a fiilor ministrului de Interne, Muammer Guler, Economie, Zafer Caglayan, si Mediu, Erdogan Bayraktar.

Politia a refuzat sa faca cel mai mic comentariu asupra acestei operatiuni, la fel ca si guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu.

Dar numerosi observatori au facut imediat legatura cu conflictul de acum deschis care il opune de cateva saptamani pe premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan foarte influentei organizatii a predicatorului musulman Fetullah Gulen.

Chiar Erdogan a dat apa la moara acestor speculatii denuntand, cu ocazia unei vizite la Konya (centrul tarii), "amenintari" si "aliante nebunesti", fara a face insa o referinta explicita la raidul politiei.

"Nu vom ceda la nicio amenintare atat timp cat sunteti in spatele meu", a spus acesta, in fata suporterilor Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AKP).

"Turcia nu este o republica bananiera sau un stat tribal de mana a treia", a continuat seful guvernului, adaugand ca "nicio persoana, fie ca este in interiorul sau in afara tarii mele, nu poate perturba sau intinde o capcana tarii mele".

Razboiul fratricid

Pana in prezent un sustinator ferm al guvernului care detine puterea din 2002, confreria lui Gulen, care traieste in Statele Unite, a intrat in conflict cu puterea, pentru un proiect de desfiintare a institutelor private care ofera sprijin pentru pregatirea la scolile publice, dershane, si al caror principal proprietar este.

"Nu este gresit sa consideram aceasta ultima operatiune anti-coruptie (...) drept o noua faza a bataliei Gulen-guvern", a apreciat, pe blogul sua, analistul Rusen Cakir, care este convins ca aceasta confrerie a adoptat tactica "cea mai buna aparare este atacul".

Miscarea condusa de Gulen nu are un nume oficial dar este cunoscuta ca "Hizmet" (Serviciul) si este in fruntea unei puternice retele de scoli care difuzeaza cultura turca in lume, sustinuta de televiziuni si de cel mai vandut ziar din Turcia, "Zaman". Revendica in prezent mai multe milioane de membri si are o puternica influenta in afaceri, politie si magistratura din Turcia.

Aceasta lupta a adus la lumina zilei fracturi inedite in cadrul coalitiei aflate la putere si care, cu patru luni inainte de alegerile municipale, ameninta pozitia lui Erdogan, deja fragilizata de criticile aparute in urma frondei anti-guvernamentale din iunie.

Dupa ce unul dintre colegii sau a fost exclus pentru critici aduse guvernului, deputatul AKP si fostul jucator de fotbal Hakan Sukur si-a anuntat luni demisia din partidul aflat la putere.