Tadeus Mazowiecki, primul sef de guvern non-comunist din Polonia si din blocul Europei de Est, a incetat din viata luni, in zori, intr-un spital din Varsovia, la varsta de 86 de ani, scrie AFP.

El a fost numit in fruntea guvernului polonez dupa alegerile din 4 iunie 1989, castigate de opozitia unita in jurul sindicatului Solidaritatea, si care va lansa transformarile economice din politice din Polonia dupa caderea regimului comunist.

La mijlocul anilor 1990, in plin razboi al Balcanilor, Tadeusz Mazowiecki a fost raportor al ONU pentru fosta Iugoslavie. Marturisindu-si neputinta, demisioneaza din functie dupa masacrarea musulmanilor bosniaci de catre militiile sarbe la Srebrenica, in iulie 1995.

"A fost cel mai bun prim ministru pe care l-am avut pana in prezent", a declarat luni fostul presedinte polonez si liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa.

"Tadeusz Mazowiecki ne-a unit in momentul dificil al grevelor din 1980. A fost un om exceptional de cinstit, unul dintre cei mai cinstiti pe care i-am intalnit pe drumul meu", a spus acesta, in fata presei.

In semn de doliu, drapelele vor fi coborate in berna la Varsovia.