Aproximativ 30 de deputati, trei ministri si ziaristi au fost asediati timp de peste noua ore in Parlamentul bulgar de manifestanti care protesteaza de 40 de zile impotriva guvernului si a "oligarhiei" care, potrivit acestora, conduce tara, scrie AFP.

Circa 2.000 de manifestanti, potrivit unui ziarist AFP aflat la fata locului, inconjurau Parlamentul unde se reunisera marti, la finele dupa-amiezii, trei comisii care discutau o actualizare a bugetului.

Doar in jurul orei locale 03,30(0,30 GMT), miercuri dimineata, politia a reusit sa sparga o baricada improvizata facuta de manifestanti.

O ora mai tarziu, toate persoanele blocate in parlament au parasit cladirea cu ajutorul masinilor sau pe jos, printr-un culoar protejat de fortele de ordine, in conditiile in care prezenta manifestantilor se redusese puternic, potrivit radioului public BNR.

Cel putin noua persoane, printre care doi politisti, au fost raniti marti seara, potrivit serviciilor medicale. Ministrul de Interne, Tsvetlin Iovcev, a declarat ca politia nu a recurs la forta. Manifestantii au aruncat cu pietre si alte obiecte, a sustinut acesta.

In total, 109 persoane - 30 de deputati, ministrii Economiei, Dragomir Stoinev, al Finantelor, Petar Ciobanov, si al Muncii, Hasan Ademov, ziaristi si angajati ai parlamentului - au fost blocati in cladire, potrivit politiei.

O prima tentativa a politiei de a evacua persoanele bloca cu ajutorul unui autobuz a esuat, dupa ce manifestantii au atacat vehiculul si i-au spart geamurile.

Protestatarii, care scandau "Mafia" si "Demisia", au ridicat baricade improvizate pe strazile din jurul Parlamentului.

Presedintele Rosen Plevneliev a facut un apel la calm: "Cer protestatarilor sa se abtina de la price actiune care sa conduca la o escaladare a tensiunii si la violarea ordinii publice", a declarat acesta.

Presedintele Parlamentului, socialistul Mihail Mikov, a anuntat ca o reuniune in plen prevazuta miercuri dimineata va fi anulata. "Nu este normal ca viata si sanatatea deputatilor sa fie pusa in pericol", a subliniat el.

Mii de manifestanti defileaza zilnic la Sofia pentru a protesta impotriva "coruptiei" puterii si pentru a cere noi alegeri.

Auto-incendierile (sase morti) si manifestatiile impotriva saraciei din aceasta iarna au provocat caderea guvernului conservator al lui Boiko Borisov, in februarie.

Noul guvern de tehnocrati format dupa alegerile anticipate din 12 mai, sustinut de socialisti, se afla insa si el sub presiunea manifestantilor, organizati prin miscari ale societatii civile.

Marti seara, Boiko Borisov a cerut demisia imediata a premierul, Plamen Orecharski: "Insist pentru o demisie imediata a guvernului. Este singurul mod de a calma oamenii", a declarat acesta.