Nutritionistul francez Pierre Dukan, inventatorul dietei care ii poarta numele, a fost sanctionat de Ordinul Medicilor din Franta, dupa ce a prescris un medicament pentru slabit unei paciente, potrivit Le Monde. El a denuntat ca "nedreapta si abuziva" decizia.

Dukan a fost sanctionat cu interdictia de a practica orice activitate in domeniu timp de 8 zile, insa acesta nu mai practica medicina de circa un an si jumatate.

Aceasta decizie urmareste sa alimenteze o polemica sterila. Inchis in conservatorism si viziunea sa pasiva asupra rolului medicilor in societatea actuala, Ordinul nu a acceptat niciodata ca un medic francez sa aiba initiativa unei lupte impotriva obezitatii si sa aiba o reusita la fel ca a mea", a afirmat Dukan.

In luna mai 2012, doctorul Dukan a cerut sa fie radiat din Ordinul Medicilor, masura necesara pentru a putea sa isi comercializeze metodele fara constrangeri.

Dukan a urmarit o pacienta in perioada 1971-2009, care a dorit sa piarda in greutate. In acest scop, i-a prescris Mediator, un medicament neautorizat care contine un inhibitor de apetit si care ar fi cauzat moartea a mai bine de o mie de persoane din Franta.

Potrivit plangerii depuse de una dintre pacientele sale, in octombrie 2012, Pierre Dukan ar fi mintit in legatura cu tratamentul pe care i l-a prescris.

Potrivit QueChoisir.org, pacienta sufera de valvulopatie in stadiu al doilea.

In consecinta, Ordinul Medicilor a hotarat ca nutritionistul Dukan "a tradat increderea pacientei sale si a pus-o in pericol", scrie El Pais, potrivit B1.ro Potrivit aceleiasi publicatii, nutritionistul a platit deja daune de 6000 de euro pacientei sale.