Presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a propus luni organizarea unui referendum pe tema unei reforme politice ample a tarii, proiectul de reforma urmand sa fie elaborat de o adunare constituanta, transmite AFP. Initiativa reprezinta o incercare a de a pune capat protestelor care afecteaza de aproape doua saptamani tara din America Latina.

Cu ocazia unei intalniri cu cei 27 de guvernatori si 26 de primari din cele mai mari orase ale tarii, presedintele brazilian a anuntat, de asemenea, ca statul va injecta 18,5 miliarde euro pentru a imbunatati transportul public, principalul repros al protestatarilor. Presedintele a promis, totodata, sa realizeze un aparat de lupta impotriva coruptiei, criminalizand infractiunea si impunand "sanctiuni severe".

Ea a reiterat disponibilitatea de a vota in favoarea alocarii pentru educatie a tuturor veniturilor obtinute din petrol si de a creste substantial, pana in 2017, numarul de locuri pentru studentii la medicina si pentru medicii rezidenti.

Tarifele ridicate si conditiile neadecvate ale transportului urban au reprezentat punctul de plecare pentru protestele care zguduie una dintre principalele economii emergente din America Latina, in plina desfasurare a Cupei Confederatiilor la fotbal si in mijlocul pregatirilor costisitoare pentru a gazdui Campionatele Mondiale din 2014. Protestele au izbucnit in Sao Paolo, degenerand in manifestatii la nivel national impotriva coruptiei.

Dilma Rousseff primise anterior o delegatie a protestatarilor care a salutat "dialogul" stabilit cu puterea, anuntand totodata ca "lupta pentru transportul gratuit" va fi continuata.

"Vreau sa propun o dezbatere privind organizarea unui referendum popular care sa autorizeze functionarea unui proces specific pentru a efectua reformele politice de care tara are atat de multa nevoie", a declarat Rousseff care candideaza pentru un al doilea mandat in 2014.

Dilma Rousseff a adaugat ca este timpul sa Brazilia sa iasa din impasul in care se afla, reamintind ca toate incercarile anterioare de reforme politice au esuat.

Referendumul ar putea avea loc fie pe 7 septembrie, ziua independentei Braziliei, fie pe 15 noiembrie, aniversarea proclamarii Republicii, a declarat ministrului Educatiei, Aloisio Mercadante, dupa intalnire.

"Congresul va spune ce forma va avea [...] Adunarea Constituanta specifica", propusa de presedinte, a adaugat ministrul.

"Este uimitor, este una dintre cele mai nebunesti propuneri pe care le-am auzit pana acum", a declarat liderul opozitiei din Senat, Aloysio Nunes, din partea Partidului Social Democrat brazilian (PSDB). "Ea ar trebui sa vorbeasca despre recomandarile sale in loc sa lanseze o propunere destinata sa cada in gol", a adaugat el.

Liderul coalitiei majoritare din Senat, Eduardo Braga, a descris propunerea drept "un pas inainte", "o propunere interesanta", dar a subliniat ca astepta sa aflemai multe detalii.

Dilma Rousseff nu a precizat despre ce fel de reforma politica ar fi vorba.

Luni au avut loc noi miscari de protest in opt dintre capitalele statelor braziliene, inclusiv Porto Alegre (10.000 de demonstranti), Sao Luis (7.000) si Rio de Janeiro (2.000).