Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova avertizeaza guvernantii de la Chisinau ca li s-ar putea refuza Taina impartasaniei pe motiv ca au refuzat sa indeparteze formularea "orientare sexuala" din Legea privind egalitatea de sanse. Presa din Moldova a relatat initial ca guvernantilor li se va refuza impartasania insa Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove a dezmintit informatiile, aratand ca Sinodul doar a atentionat guvernantii asupra masurilor canonice care ar putea fi luate ulterior, transmite Unimedia.md.

"Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove se arata ingrijorata de aparitia in mass-media autohtona a unor titluri alarmiste conform carora Biserica Ortodoxa din Moldova ar fi exclus guvernantii de la participarea la Sfintele Taine, in urma hotararii luate in cadrul sedintei Sinodului BOM, de ieri, 20 iunie 2013. Tinem sa precizam ca membrii Sinodului doar atentioneaza puterea de varf a tarii asupra masurilor canonice care ar putea fi luate ulterior si nici de cum nu a luat o hotarare de excomunicare a cuiva din sanul Bisericii Orotodoxe¬, se arata in comunicat.

Biserica sustine ca, in aceasta forma, legea ar putea duce la legalizarea casatoriilor dintre doua persoane de acelasi sex si la autoafirmarea agresiva a minoritatilor sexuale, arata sursa citata.

Potrivit declaratiei adoptate de membrii Sinodului, "aceasta ratiune a lucrurilor ne face sa ne declaram oponenti si sa ne departam deschis de cei care prigonesc fatis Biserica lui Hristos si sa apelam la scopuri strict terapeutice - la traditia canonica a excomunicarii lor din Biserica pana la indreptare. Acest fapt ii va lipsi dintru inceput pe guvernanti de accesul la Sfanta Taina a Impartasaniei, ca mai apoi, in dependenta de pocainta, sa fie primiti, sau respinsi definitiv, de la oricare slujire bisericeasca. In acelasi timp, Biserica isi rezerva dreptul sa intreprinda toate masurile canonice pentru a-si apara majoritatea crestina de pericolul raspandirii mortii spirituale in societatea noastra".

Legea privind egalitatea de sanse, o conditie a Uniunii Europene si pentru aprobarea regimului fara vize cu tarile UE, a fost aprobata de Parlament de la Chisinau in mai 2012, starnind un val de nemultumiri printre reprezentantii societatii civile, in special, printre organizatiile religioase. Reprezentantii Bisericii au solicitat modificarea legii, insa apelul a fost ignorat.

Sintagma "orientare sexuala" se regaseste intr-un singur articol in care se stabileste ca nicio persoana nu poate fi discriminata la locul de munca in baza orientarii sale sexuale, informeaza Unimedia.md.