Creatorii de moda italieni Domenico Dolce si Stefano Gabbana au fost condamnati miercuri de tribunalul din Milano la un an si opt luni de inchisoare cu suspendare pentru frauda fiscala, informeaza Reuters. Sentinta poate fi atacata cu recurs.

Stefano Gabbana si Domenico DolceFoto: Agerpres/AP

Parchetul din Milano a cerut o pedeapsa de doi ani si jumatate de inchisoare.

Potrivit AFP, procesul se afla insa la prima instanta iar avocatii apararii au anuntat ca intentioneaza ca sa depuna un apel dupa ce curtea isi va prezenta motivarea. Ca urmare a apelului, executarea pedepsei va fi suspendata pana la o noua decizie a justitiei.

Domenico Dolce si Stefano Gabbana au fost acuzati de procurori de fapte de evaziune fiscala in cuantum de un miliard de euro. Pe parcursul procesului, stilistii italieni au negat acuzatiile.

Tribunalul din Milano a retinut un singur cap de acuzare din cele doua primite de designeri, "nedeclararea anumitor venituri" si nu "falsa declarare a veniturilor". In plus, desi procurorii i-au acuzat de o frauda de 1 miliard de euro, judecatorii au constatat o frauda de 200 milioane de euro.

Instanta a mai dispus ca cei doi designeri sa plateasca suma de 500.000 de euro Fiscului din peninsula.

In acelasi dosar mai sunt acuzate alte 5 persoane, printre care fratele lui Domenico Dolce, Alfonso, si mai multi directori din cadrul grupului Dolce & Gabbana. Alfonso Dolce si alte 3 persoane au primit pedepse de sub doi ani de inchisoare, cu suspendare. Cel de al cincilea, Antoine Noella, a fost achitat.

Cei doi creatori de moda sunt acuzati ca au infiintat o serie de firme fantoma - inclusiv Gado, un acronim al numelor lor de familie - in Luxemburg, in 2004 si 2005, carora le-au incredintat controlul asupra unor marci din grupul lor, cu scopul de a evita fiscul italian, in conditiile in care acele firme erau in realitate administrate din peninsula.

Inainte de verdict, procurorul Laura Pedio a vorbit despre "o frauda fiscala sofisticata" aratata prin "dovezi solide ca piatra".

Potrivit procurorului italian, "designerii au participat in mod activ, semnand contracte de vanzare de marci". Laura Pedio a descris Gado, una dintre firmele fantoma, drept "un fel de nebuloasa cu consistenta un gaz."

Un alt procuror care a instrumentat dosarul, Gaetano Ruta, a scris in rechizitoriu ca "Gado a fost o constructie artificiala al carei scop a fost obtinerea unui avantaj fiscal, lucru care a si fost realizat in cele din urma."

In luna martie, o instanta civila, Comisia Tributara din Milano, judecand aceleasi fapte de evaziune fiscala, a dispus ca cei doi creatori de moda sa plateasca o amenda de 343 milioane de euro. Dolce si Gabbana au depus deja recurs.

"Ceea ce ma intereseaza pe mine este sa creez haine, atat tot! Sa faca si sa zica ce vor ei!", a comentat Stefano Gabbana pe Twitter. Designerul a reiterat ca este nevinovat: "Sa fii acuzat de ceva ce nu este adevarat nu este un lucru bun, dar, de fapt, cui ii pasa, cu totii ajungem in pamant."

Grup infiintat in 1985, Dolce & Gabbana are peste 3.000 de salariati, 250 magazine in 40 de tari si a inregistrat o cifra de afaceri de circa 1 miliard de euro in anul fiscal 2011/ 2012.