Un documentar lansat vineri in Statele Unite critica o campanie secreta de asasinate de vizeaza presupusi teroristi sau radicali, organizata de catre administratia Obama, oferind asigurari ca aceasta pateaza imaginea Americii si contribuie la crearea unor noi inamici, transmite AFP.

Dirty Wars: The World is a BattlefieldFoto: Captura YouTube

In filmul intitulat "Razboaie murdare: lumea este un camp de lupta" (in orig. "Dirty Wars: The World is a Battlefield"), jurnalistul Jeremy Scahill condamna aceste "asasinate tintite" comise in miez de noapte cu ajutorul rachetelor, a dronelor sau a unor commandouri.

In opinia jurnalistului, aceasta tactica creeaza o stare permanenta de razboi care "derapeaza in afara oricarui control".

Documentarul incerca sa ridica valul de secret ce acopera misiunile efectuate in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, concentrandu-se asupra victimelor civile a acestor actiuni si asupra unor misiuni secrete in Afganistan si Yemen.

Scahill prezinta o eroare a fortelor speciale, comisa in satul afgan Gardez, care a provocat moartea a cinci civili, inclusiv doua femei insarcinate si un politist instruit de americani.

In documentar, jurnalistul difuzeaza fragmente dintr-o inregistrare video realizata de o familie afgana la o petrecere la care oamenii danseaza si rad, cu doar cateva minute inainte sa fie omorati.

Dupa aceasta drama, locuitori din sat isi striga furia si promit ca se vor razbuna. "Daca americanii fac asta din nou, vom fi pregatiti sa luptam impotriva lor", a declarat unul dintre locuitori.

In urma unor scurgeri de informatii in presa, fortele armate americane au dat asigurari, initial, ca victimele erau insurgenti, dupa care au admis ca este vorba despre o eroare tragica.

"Am ajuns sa ma gandesc, in decursul anilor pe care i-am petrecut acoperind aceste conflicte, ca prin aceste operatiuni tintite (...) ne facem mai multi inamici noi decat teroristii reali pe care i-am ucis", a declarat Jeremy Scahill pentru AFP.

Atac cu racheta asupra unui sat yemenit

"Scopul acestui film nu este sa spuna publicului ceea ce trebuie sa gandeasca despre aceasta campanie antiterorista ci sa arate o alta versiune a ceea ce auzim cel mai adesea la televizor", a adaugat jurnalistul.

In Yemen, documentarul prezinta un lider tribal si fost parlamentar descriind un atac din 2009 cu o racheta americana de croaziera, de tip Tomahawk, asupra satului beduin al-Majalah, in care si-au pierdut viata peste 40 de persoane, inclusiv copii.

Guvernul yemenit a revendicat acest atac, afirmand ca a fost vorba despre o tabara de antrenament Al-Qaida. Insa telegrame diplomatice publicate ulterior de site-ul WikiLeaks au confirmat ca lovitura a data cu o racheta americana.

Partea cea mai controversata a filmului vizeaza asasinarea imamului americano-yemenit Anwar al-Awlaki, omorat intr-un atac cu drona in septembrie 2011.

Administratia Obama a recunoscut abia in luna mai a anului urmator ca a ordonat eliminarea imamului. Casa Alba a insistat asupra faptului ca decizia a fost motivata de implicarea directa a acestuia, dupa 11 septembrie 2001, in comploturi teroriste vizand Statele Unite, insa Jeremy Scahill estimeaza ca acesta a fost vizat din cauza retoricii sale si pentru ca Al-Awlaki, fiind nascut in SUA, ar fi putut sa fie judecat de un tribunal american.

Documentarul il prezinta pe al-Awlaki ca pe un lider spiritual moderat care traia in Virginia si care a devenit un extremist din cauza atmosferei islamofobe din Statele Unite dupa atacurile de la World Trade Center. "Statele Unite au contribuit la crearea individului pe care au sfarsit prin a-l ucide", comenteaza jurnalistul.

Pe 23 mai, intr-un discurs despre actualizarea strategiei antiteroriste americane, Barack Obama a dezvaluit ca a semnat un nou memorandum ce stabileste circumstantele in care tara sa poate sa recurga la lovituri cu drone in strainatate, un anunt primit cu scepticism de catre Jeremy Cahill.