Comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding, a gresit cand a pus sub semnul intrebarii independenta justitiei din Ungaria, considera o comisie a Parlamentului ungar, informeaza luni agentia ungara MTI, citata de Agerpres.

Comisia pe probleme constitutionale a votat, luni, in favoarea respingerii remarcilor facute de Viviane Reding in legatura cu cazul irlandezului Francis Ciaran Tobin, condamnat pentru ca a omorat cu masina doi copii in Ungaria in anul 2000.

Secretarul de stat pentru justitie Robert Repassy a subliniat ca, in afara de faptul ca a pus la indoiala independenta tribunalelor din Ungaria, comisarul european a manifestat "simpatie" fata de tribunalul irlandez care s-a ocupat de caz.

Potrivit deputatului Gergely Gulyas (Fidesz, de guvernamant), comisarul european s-a folosit de acest caz in scopuri politice.

In martie, Viviane Reding a sugerat, intr-un articol in Frankfurter Allgemeine Zeitung, ca, din cauza independentei "discutabile" a sistemului judiciar ungar, este de inteles ca Irlanda a decis sa nu il extradeze pe Tobin.

Ulterior, Ministerul Justitiei de la Budapesta a afirmat ca biroul comisarului Viviane Reding 'a dezinformat publicul' si ca nu s-a primit raspuns la scrisorile trimise, fiind ignorate de asemenea si solicitarile pentru consultari informale.