Ministrul sirian al informatiilor, Omran al-Zoabi, i-a acuzat marti pe rebeli ca au folosit arme chimice in provincia Alep (nord), ucigand 16 oameni si ranind alti 86, majoritatea dintre ei intr-o stare critica, scrie Reuters.

Zoabi a afirmat ca Turcia si Qatarul, care ii sprijina pe rebeli in lupta impotriva regimului lui Bashar al-Assad, poarta raspunderea "legala, morala si politica" pentru acest atac, potrivit unei relatari a televiziunii de stat.

Aceasta il citeaza pe Zoabi afirmand ca rebelii au tras o racheta asupra orasului Khan al-Assal si precizand ca acest eveniment reprezinta o "escaladare periculoasa" a conflictului.

Rebelil sirieni au respins aceste informatii si a acuzat, la randul lui, fortele regimului Bashar al Assad ca foloseste rachete Scud cu arme chimice.

"Intelegem ca armata a vizat Khan al-Assal folosind rachete cu raza lunga de actiune si informatiile noastre initiale arata ca acestea ar putea fi avut arme chimice. Sunt numeroase victime si numerosi raniti au probleme de respiratie", a declarat, pentru AFP, un purtator de cuvant al Armatei Siriene de Eliberare, Louay Muqdad, care participa la o reuniune a fortelor de opozitie in participe à la réunion de l'opposition à Istanbul.

"Noi nu avem nici rachete cu raza lunga de actiune, nici arme chimice. Si, chiar daca am avea, nu le-am folosi pentru a lua drepte tinta rebelii", a adaugat Muqdad.