Statele Unite au propus Consiliului de Securitate al ONU, cu acordul Chinei, noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord, dupa testul nuclear din 12 februarie, a anuntat marti ambasadoarea americana Susan Rice, citata de AFP.

Aceste sanctiuni, continute intr-un proiect distribuit marti membrilor Consiliului, vizeaza in special, pentru prima oara, "activitatile ilicite ale personalului diplomatic nord-coreean" si "relatiile bancare si transferul ilegal de fonduri cash", a precizat ea, dupa consultari in cadrul Consiliului, cu usile inchise. Textul contine, de asemenea, "noi interdictii de calatorie" pentru demnitarii regimului comunist.

Aceasta noua ruda de sanctiuni "extinde considerabil amploarea" sanctiunilor adoptate de ONU din 2006 si va "slabi de o maniera importanta capacitatea Coreei de Nord de dezvoltare a programelor nucleare si balistice ilegale", apreciaza Rice, care crede ca aceste sanctiuni ar putea fi adoptate pana la finele saptamanii.

In cazul unui nou tir de racheta sau nou test nuclear, Susan Rice a subliniat ca rezolutia prevede "importante masuri suplimentare", fara a preciza despre ce este vorba.

Coreea de Nord a amenintat marti ca va denunta acordul de armistitiu semnat in 1953 pentru a pune capat razboiului cu vecinul sau, amennintand cu contra-masuri "ferme", ca raspuns la ostilitatea americana.