Guvernul pro-occidental din Republica Moldova va fi supus testului unei motiuni de cenzura saptamana viitoare, depusa de comunistii aflati in opozitie, dupa ce liderii Aliantei pentru Integrare European au cerut demisia lui Vlad Filat, noteaza Reuters.

Vlad FilatFoto: HotNews.ro

Votul va avea loc pe 5 martie.

Alianta formata din trei partide a lucrat pentru integrarea Moldovei in Europa de la plecarea comunistilor de la putere in 2009.

Insa conflicte de natura politica si financiara in randul liderilor Aliantei au dus la o criza politica, ceea ce ar putea pune in pericol semnarea unui acord politic cu UE la sfarsitul anului.

Conflictul a devenit public luna trecuta cand liderii s-au acuzat reciproc de coruptie, iar procurorii au lansat anchete la adresa mai multor membrii ai guvernului.

Comunistii, care au 34 din 101 locuri in parlament, nu pot demite guvernul singuri. Insa cu sprijinul voturilor unuia dintre partide si inca alti parlamentari independenti, motiunea poate trece.

Liderul PCRM, fostul presedinte Vladimir Voronin, a cerut astazi (joi) ca motiunea de cenzura sa fie examinata cel tarziu marti. Anterior, Mihail Godea, liderul Partidului Actiunea Democratica (PAD), a inregistrat la Parlament o motiune de cenzura impotriva Guvernului, relateaza PRO TV Chisinau, citat de Mediafax.

Marian Lupu, presedintele Parlamentului si liderul Partidului Democrat (PD), a declarat ca formatiunea sa este pregatita sa depuna propria motiune sau sa sustina un proiect care va veni de la oricare alt partid.

Partidul Liberal (PL) nu va vota in favoarea motiunii de cenzura si mizeaza pe reluarea dialogului. Unul dintre liderii PL, Ion Hadarca, a specificat ca partidul sau "nu va sustine motiunea si pledeaza pentru reluarea dialogului".