Cotidianul german Der Spiegel analizeaza, miercuri, in editia online, posibilitatea formarii unui nou Guvern in Italia, dupa ce rezultatele scrutinului de la sfarsitul saptamanii indica o situatie de blocaj. "Ar fi nevoie de un miracol pentru a se forma un guvern functional. Situatia e simpla in camera inferioara", noteaza Spiegel. Coalitia de centru-stanga a lui Bersani are un avans de 0,4 procente insa legea electorala ii asigura 340 din cele 617 locuri - o majoritate confortabila. Insa Bersani nu are majoritate in camera superioara, Senatul, chiar daca isi uneste fortele cu coalitia de centru a lui Mario Monti. Asa cum stau lucrurile, daca Berlusconi si Grillo vor, pot bloca orice lege initiata de un guvern Bersani-Monti. Insa care sunt variantele de guvern inventariate de Spiegel?

  • Bersani si Grillo: metematic posibil, insa Grillo nu va dori probabil sa faca parte din guvern. In cele din urma, el nu doreste sa stabilizeze sistemul, doreste sa-l distruga.
  • Berlusconi si Grillo: au obtinut o majoritate in Senat dar nu si in camera inferioara, Camera Deputatilor.
  • Bersani si Berlusconi: ar fi un guvern stabil in termeni matematici, cu o larga majoritate in ambele camere. Berlusconi chiar s-a aratat dispus marti in mod public sa intre intr-o astfel de alianta. Insa ar fi un dezastru politic, in special pentru social democratii lui Bersani. Alegatorii lor s-ar scandaliza si s-ar indrepta spre Grillo
  • O mare colitie temporara, cu Bersani, Berlusconi, Monti - si daca nu spune nu - cu Grillo, cu scopul de a gestiona problemele guvernarii de zi cu zi si de a rezolva doua probleme: reformarea legii electorale si alegerea unui nou presedinte. Presedintele in exercitiu, Giorgio Napoletano, va parasi functia cel tarziu la sfarsitul lunii aprilie. Atunci ar putea avea loc noi alegeri. Insa este putin probabil ca toate cele patru parti sa ajunga la o intelegere. 
  • Noi alegeri: nimeni nu le doreste, in afara, poate, de Grillo. Insa chiar si el va prefera sa mai astepte putin. "In trei ani", spune el, "vom fi cea mai puternica forta".

Este o perspectiva neagra pentru Europa, constata ziaristii de la Der Spiegel. Sprijinul covarsitor acordat populistilor nu se explica doar prin problemele din tara. Sunt direct legate de cele ale Europei. Numerosi italinei - la fel ca grecii, portughezii sau spaniolii, se cred perdantii uniunii monetare. Germania si alte tari nordice au devenit mai bogate gratie monedei euro, insa alte regiuni, in special din sud, au devenit mai sarace. Rata somajului a crescut iar unu din trei italieni cu varsta de 18 ani sau mai putin traieste aproape de limita saraciei. Si, in acord cu Uniunea Europeana, tara ar trebuie sa dedice 5% din produsul intern brut incepand cu 2015 pentru a mai reduce din muntele de datorii. Acest lucru ar putea fi corect in termeni macroeconomici, insa este o politica extrem de dureroasa de impus cetatenilor obisnuiti. Ei vor deveni mai saraci an de an deoarece nu vor fi capabili sa genereze o crestere economica apropiata de 5%, explica situatia din Italia ziaristii de la Der Spiegel.

Rezultatele votului (potrivit Ministerului de interne, citat de BBC):

Camera Reprezentantilor:

  • Coalitia de centru-stanga a lui Pier Luigi Bersani: 29,54%
  • Coalitia de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi: 29,18%
  • Miscarea de 5 Stele (anti-austeritate) a lui Beppe Grillo: 25,55%
  • Miscarea "Alegerea Civica" a lui Mario Monti: 10,56%

Senat:

  • Niciunul dintre cele doua mari partide si aliatii lor nu se apropie de cele 158 de locui necesare pentru o majoritate
  • Coalitia de centru-stanga: 31,63% - 113 locuri
  • Coalitia de centru-dreapta: 30,72% - 116 locuri
  • Miscarea 5 Stele: 23m79% - 54 locuri