Beppe Grillo, comicul populist reconvertit la politica, a reusit luni un rezultat spectaculos la alegerile legislative din Italia, aducandu-si Miscare 5 Stele in randul primelor trei formatiuni politice ale tarii, dupa ce a speculat aversiunea puternica a unei parti a populatiei fata de partidele traditionale, scrie AFP.

Beppe GrilloFoto: Captura YouTube

Aceste partide "ne ataca, sunt moarte de frica pentru ca suntem pe punctul de a realiza un lucru exceptional", striga acesta, in perioada campaniei electorale, la electoratul sau, obisnuit cu spectacolele oferite in marile sali de sport.

O frica justificata in cele din urma avand in vedere ca Miscarea 5 Stele (M5S), creditata in sondaje cu 13 - 16%, a depasit la alegeri pragul de 20%, pe locul trei dupa Partidul Democrat (PD, stanga) al lui Pier Luigi Bersani si PDL (Poporul Libertatii, dreapta) al lui Silvio Berlusconi.

Acest 'electron liber" al politicii italiene se poate lauda cu scorul bun de la municipale dar si rezultatul excelent din Sicilia, gratie unei campanii pe teren. Un maraton care a traversat toata peninsula italiana si pe care l-a botezat simbolic "Tsunami Tour".

Acest blogger de 64 de ani, care respinge mass-media traditionala, prefera sa se exprime prin intermediul retelelor sociale si al blogului sau, cel mai citit din Italia. El refuza sa vorbeasca cu principalele televiziuni italiene, cerand adeptilor sai aceeasi atitudine.

Fervent partizan al democratiei directe, el viseaza la "cetateni care se aleg intre ei" gratie miscarii sale, "un instrument in serviciul cetatenilor astfel incat acestia sa se poata administra ei insisi".

M5S a reusit sa aiba zeci de consilieri municipali si regionali, a obtinut primavara trecuta o victorie in Parma, oras cu 188.000 de locuitori traditional de dreapta, dar si aproximativ 18% voturi obtinute la alegerile regionale din Sicilia in octombrie.

Programul electoral al acestui barbat mic, barbos si dolofan, cu parul ondulat si grizonat, are puternice accente populiste, spun adversarii sai. Aplicarea unui venit minim, reducerea cheltuielilor militare, retragerea din zona euro, reducerea salariilor oamenilor politici si a finantarilor pentru partide si presa, internet grtis pentru oricine sau reducerea saptamanii de munca la 20 de ore figureaza printre promisiunea sale.

In ciuda exceselor si chiar a gafelor sale - "mafia nu sufoca, statul si partidele politice o fac", spunea el intr-o zi - afirmatiile sale transante gasesc ecou in sufletele italienilor exasperati de multiplicarea scandalurilor de finantare a partidelor si de abuzurile legate de fondurile publice, de la dreapta la stanga spectrului politic.

Grillo si-a inceput cariera in cabarete inainte de a fi prezentat marelui public de Rai, televiziunea publica italiana, in anii 70. Succesul spectacolelor sale l-a facut milionar, ceea ce ii permite astazi sa-si finanteze in mare parte miscarea politica.

Cariera in afara lumii spectacolului incepe in 2007 cu organizarea manifestatiilor de masa "Vaffanculo Day".

Niciun adversar politic nu pare a fi pe placul sau. Si in niciun caz austerul Mario Monti, fostul comisar european pe care l-a poreclit "Rigor Montis" (aluzie la "rigor mortis", rigiditatea cadaverica). Fara a mai vorbi de predecesorul sau Silvio Berlusconi, pe care il numeste un "cadavru ambulant".

Luni dimineata, dupa ce a votat la Genoa, a prezis: "Istoria se va schimba un pic. Si vom vedea cum!"