Israelul a realizat luni o noua etapa in planul sau de aparare globala impotriva tirurilor de rachete balistice si de rachete, efectuand cu succes, potrivit ministerului Apararii, primul test de zbor al sistemului Arrow 3, realizat impreuna cu Statele Unite, scrie AFP.

"Este vorba de primul test de zbor al interceptorului Arrow 3, care a fost efectuat incepand de la un centru de testare israelian deasupra Marii Meditarane", afirma ministerul, intr-un comunicat.

"Acest test de zbor a fost realizat in comun de experti ai agentiilor antirachete din Israel si din Statele Unite", a adaugat acesta.

Un specialist al ministerului Apararii a precizat ca racheta anti-racheta utilizata de sistemul Arrow 3 in timpul testului a atins, pentru prima oara, o altitudine "extra-atmosferica".

"Aceasta capacitate ar trebui sa permita, atunci cand faza de dezvoltare se va termina, efectuarea de interceptari in spatiu, ceea ce va reduce riscurile de caderi pe solul israelian a fragmentelor de arme conventiale sau neconventionale care echipeaza rachete inamice", a adaugat acest expert, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Postul public de radio a precizat ca racheta utilizata a atins o viteza supersonica pe o traiectorie de 100 km in timpul unui test care a durat sase minute si in timpul caruia dispozitivul a efectuat "diferite manevre".

Arrow 3 este una dintre cele patru componente ale proiectului "Homa" ("zid" in ebraica) si care vizeaza protejarea Israelului de atacuri de rachete.

Doua dintre aceste sisteme sunt operationale: bateriile de incerceptare a rachetelor cu raza scurta Iron Dome si Arrow 2, conceput pentru distrugerea in zbor a rachetelor care intra in atmosfera.

Doua alte sisteme sunt in curs de dezvoltare: sistemul de interceptie David's Sling ("Prastia lui David") pentru rachete cu raza medie de actiune (50 - 250 km), care a inceput sa fie testat cu succes in noiembrie 2012, si Arrow 3.

Potrivit lui Yair Ramati, seful proiectului "Homa", Arrow 3 va putea, atunci cand va fi operational, sa "intercepteze in special rachete dotate cu arme nucleare".

"Va merge mai departe, mai repede si va lovi mai puternic. Va putea intercepta orice tip de racheta. Campul sau de actiune se afla in spatiu", a explicat acesta, la radioul public.

"Vom efectua un alt test de zbor si apoi vom putea trece la faza de interceptare cu o tinta, inainte de a trece la stadiul de productie", a adaugat Yair Ramati, fara a preciza cand Arrow 3 va deveni operational.

Sistemul Arrow ("Hetz" in ebraica) este format dintr-un radar care detecteaza rachete si transmite informatiile la un centru de control, care declanseaza lansarea rachetelor dupa ce analizeaza si calculeaza traiectoria rachetei balistice ce trebuie interceptata.

El este finantat partial de Statele Unite, in special prin participarea Boeing.

Lansarea proiectului Arrow isi are radacinile in 1988, in cadrul programului antibalistic american cunoscut sub numele de "Star Wars". El a fost accelerat dupa bombardarea teritoriului israelian de rachete Scud irakiene in perioada primului razboi din Golf, in 1991.