Presedintele Afganistanului Hamid Karzai a ordonat fortelor speciale ale SUA sa paraseasca provincia Wardak in timp de doua saptamani, in urma unor acuzatii de disparitii si tortura, relateaza BBC.

Masura a fost luata din cauza unor actiuni ale unor afgani, despre care se crede ca fac parte din fortele speciale, a declarat un purtator de cuvant al lui Karzai. Provincia Wardak a fost recent centrul unor operatiuni indreptate impotriva insurgentilor.

Un purtator de cuvant al americanilor a declarat ca ia foarte in serios orice acuzatie de comportament neadecvat.

"Sunt unii indivizi, unii afgani, care lucreaa cu aceste celule ale fortelor speciale americane. Dar nu sunt parte din fortele speciale, potrivit surse noastre, "a declarat purtatorul de cuvant, intr-o conferinta de presa organizata in graba.

Acesti afgani sunt acuzati de implicare in acte de tortura si disparitii, potrivit corespondentului BBC. O ancheta preliminara i-a acuzat si de decapitarea unui student universitar din provincie.

Wardak este considerata zona de trecere pentru talibani catre Kabul.

Reponsabilitatea americanilor si militiilor care lucreaza cu fortele SUA a fost o adevarata sursa de iritare in relatiile dintre cele doua tari. Saptamana trecuta, Karzai le-a interzis fortelor afgane sa apeleze la raiduri aeriene deasupra zonelor rezidentiale, dupa ce 10 civili au murit in urma unui raid nocturn in provincia Kunar.

"Fortele noastra cer ajutorul aerian de la straini si copii ajung sa fie ucisi in raid", a declarat Karzai.