Alegatorii italieni sunt asteptati la vot duminica, 24 februarie, si luni, 25 februarie, in cadrul scrutinului legislativ, in vederea reinnoirii celor doua camere ale Parlamentului - Camera Deputatilor si Senatul. Se va vota duminica intre orele locale 8.00 si 22.00, iar luni intre orele locale 7.00 si 15.00, relateaza Agerpres.

Alegerile au fost organizate in urma dizolvarii anticipate a Camerelor parlamentare, pe 22 decembrie 2012, cu patru luni inainte de incheierea naturala a celei de-a 16-a legislaturi, odata cu demisia premierului Mario Monti cauzata de decizia partidului de dreapta Poporul Libertatii (PdL) de a retrage sprijinul acordat guvernului tehnocrat, care a inlocuit precedentul guvern de dreapta condus de fondatorul PdL, Silvio Berlusconi, in noiembrie 2011.

La acest scrutin, Ministerul de Interne de la Roma a admis 184 de liste electorale. In total, la scrutin participa peste 16.000 de candidati (dintre care aproape 4.700 de femei).

Alegerile generale vor marca inceperea celei de-a 17-a legislaturi. Se va vota pe baza legii electorale aprobate de Parlamentul de la Roma in anul 2005 ("Legea Calderoli", dupa numele lui Roberto Calderoli, exponent al Ligii Nordului). Vor fi alesi 945 de parlamentari, dintre care 630 de deputati si 315 senatori.

Coalitia de centru-stanga este formata din Partidul Democrat (PD, de centru-stanga), Stanga, Ecologie si Libertate (SEL, de stanga) si formatiunea Centrul Democrat (de centru). Candidatul coalitiei la functia de prim-ministru este Pier Luigi Bersani, secretarul PD.

Coalitia de centru-dreapta este formata din Poporul Libertatii (PdL, de centru-dreapta), Liga Nordului (de dreapta) si formatiunile politice de extrema dreapta La Destra si Fratelli d'Italia. Presedintele si purtatorul de cuvant al coalitiei este fostul premier Silvio Berlusconi. Coalitia de centru-dreapta are doi candidati la functia de prim-ministru: Angelino Alfano, din partea PdL, si fostul ministru al economiei Giulio Tremonti, din partea Ligii Nordului.

Coalitia de centru este formata din lista electorala "Alegere civica, cu Monti pentru Italia", din partidul Uniunea de Centru (UdC) si din partidul Viitor si Libertate pentru Italia (Futuro e Liberta per l'Italia, FLI). Candidatul coalitiei la functia de prim-ministru este actualul premier demisionar, Mario Monti.

La alegeri participa si alte formatiuni politice, care nu au format insa aliante electorale. Printre acestea se numara Movimento 5 Stelle (Miscarea 5 Stele, M5S), fondata in 2009, care participa pentru prima data la alegerile generale. Liderul miscarii este bloggerul Beppe Grillo, care insa nu este candidat la functia de prim-ministru si se defineste numai 'un purtator de cuvant'. M5S nu are un candidat la functia de premier si urmareste doar obtinerea unui numar cat mai mare de deputati si senatori la aceste alegeri.

Mai participa la alegeri partidul de extrema stanga Rivoluzione Civile (Revolutie civila), recent fondat, al carui lider si candidat la functia de prim-ministru este Antonio Ingroia, fost magistrat. Pentru a intra in Parlament, acest partid, creditat la ora actuala cu circa 4,5% din intentiile de vot ale alegatorilor italieni, va trebui sa obtina, conform legii electorale in vigoare in Italia, cel putin 4% la Camera Deputatilor si cel putin 8% la Senat.

Un alt candidat la functia de prim-ministru este Oscar Giannino, economist, care a fondat la sfarsitul anului 2012 o miscare politica de centru-dreapta numita Fare per fermare il declino (A face pentru a opri declinul), din care fac parte numerosi experti in probleme economice si financiare si reprezentanti ai societatii civile. Aceasta formatiune politica este creditata cu circa 1,5% din preferintele de vot ale electoratului italian.

Cele mai recente sondaje indica stanga lui Pier Luigi Bersani ca fiind pe primul loc, cu peste 35% din intentiile de vot, urmata de coalitia de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi, creditata cu circa 30%. Beppe Grillo si M5S ar urma sa obtina aproximativ 18%, iar coalitia de centru a lui Mario Monti este creditata cu un scor de 10-12% din voturi.

Temerile partidelor, in privinta riscului imposibilitatii de a guverna a treia economie din zona euro, sunt legate de caracterul specific al legii electorale din decembrie 2005.

Aceasta acorda majoritatea absoluta a mandatelor in Camera Deputatilor coalitiei care se claseaza prima, chiar si numai la o diferenta de un singur vot, la nivel national, in timp ce "premiul de majoritate' oferit la Senat este atribuit la nivelul fiecareia dintre cele 20 de regiuni, facand nesigura orice previziune cu privire la alcatuirea finala a Camerei superioare. Aceasta va depinde mai ales de rezultatele obtinute in regiunile Lombardia (nord), Sicilia (sud), Campania (sud) si Veneto (nord), unde sondajele demonstreaza ca principalele doua coalitii, de centru-stanga si de centru-dreapta, sunt aproape la egalitate.

In cazul absentei unei majoritati clare in Senat, numerosi politologi italieni preconizeaza o alianta post-electorala intre stanga lui Bersani si centrul lui Monti.

Se asteapta o prezenta masiva la vot a alegatorilor italieni. La ultimele alegeri generale, din anul 2008, prezenta la urne a fost de peste 80%. Inca exista un procent de circa 10% de alegatori "indecisi" (circa cinci milioane de persoane), care vor lua o hotarare in ultimul moment, iar aproximativ 20% dintre italienii cu drept de vot au declarat ca se vor abtine, potrivit ultimelor sondaje de opinie difuzate.

O alta variabila imprevizibila care planeaza asupra acestui scrutin este starea vremii. Pentru prima data in Italia, in perioada de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial alegerile legislative sunt organizate iarna (de obicei se voteaza in aprilie sau mai), iar previziunile meteorologice (ninsori si ploi in intreaga Peninsula) ar putea influenta negativ prezenta la urne.

Numeroase sondaje difuzate in ultimele doua luni in Italia au analizat un alt fenomen, si anume prezenta femeilor pe listele electorale. Aceasta prezenta era de 20% in ultima legislatura, cea de-a 16-a, incheiata in luna decembrie 2012, un procent redus care plaseaza Italia pe locul 50 in lume ca numar al parlamentarelor.

Sub presiunea opiniei publice, procentul femeilor care vor intra in Parlamentul de la Roma va deveni de aproximativ 30% in viitoarea legislatura, cea de-a 17-a, care va fi aleasa pe 24-25 februarie. In Italia, femeile angajate reprezinta numai 47% (20% in regiunile din sud), fata de o medie europeana care ajunge la 59%.

Partidele care au candidate cele mai multe femei sunt Stanga, Ecologie si Libertate, cu 50%, Movimento 5 Stelle, cu un procent de 42%, si Partidul Democrat, cu circa 40%. Cele mai putine candidate sunt pe listele prezentate de Liga Nordului, Uniunea de Centru, lista "Alegere civica, cu Monti pentru Italia' si Poporul Libertatii.

Cetatenii romani rezidenti in Italia nu au drept de vot la alegerile parlamentare si regionale. Ei pot vota numai la alegerile comunale si la cele europene.

La alegerile parlamentare din 24-25 februarie numarul cetatenilor italieni cu drept de vot este de 51 de milioane (24,6 milioane de barbati si 26,4 milioane de femei), care vor putea participa la scrutin in peste 61.500 de birouri electorale, organizate in cele 20 de regiuni ale tarii.

Tot pe 24 si 25 februarie se vor desfasura alegeri regionale anticipate in trei regiuni importante din Peninsula. In Lombardia (nord) vor vota aproape 7,8 milioane de alegatori, in peste 9.200 de sectii electorale. In Lazio (centru), alegatorii sunt 4,8 milioane, in peste 5.200 de birouri electorale, iar in Molise (sud) sunt chemati la urne peste 334.000 de alegatori, in 393 de birouri electorale. In total, la alegerile regionale anticipate vor vota aproape 13 milioane de cetateni italieni.

Organizarea alegerilor legislative si regionale din 24-25 februarie va costa 389 de milioane de euro, dupa cum a declarat vineri ministrul de interne, Anna Maria Cancellieri, care i-a invitat pe italieni sa voteze in masa, deoarece "prin vot se exprima libertatea si democratia".