21 de ostatici au fost ucisi in cele patru zile ale crizei provocate de o grupare islamista la un complex algerian de exploatarea gazelor, care s-a incheiat sambata cu un asalt final al armatei, potrivit unui bilant provizoriu prezentat de Ministerul algerian de Interne si citat de Mediafax. Alti doi angajati ai complexului, aflati la bordul unui autobuz, un britanic si un algerian, au fost ucisi intr-un atac comis de gruparea islamista miercuri dimineata, inainte de luarea de ostatici. Fortele algeriene au putut sa elibere "685 de angajati algerieni si 107 straini", a anuntat Ministerul de Interne. Treizeci si doi rapitori au fost ucisi in cursul asaltului, potrivit aceleiasi surse.

UPDATE (ora 14:20): 25 de noi cadavre ale unor ostatici au fost descoperite duminica in complexul din Algeria, dupa ce initial se vorbise despre 21 de ostatici si alti 2 angajati ai complexului care si-au pierdut viata, anunta AFP. Potrivit postului privat Ennahar, 25 de noi cadavre ale unor ostatici au fost descoperite duminica de catre fortele speciale algeriene care securizau complexul de exploatarea gazelor, in Sahara, unde s-a desfasurat pana sambata o luare de ostatici, de catre islamisti. Contactat de AFP, seful postului privat de televiziune Anis Rahmani a precizat ca este vorba "despre cadavrele a 25 de ostatici", citand o sursa din domeniul securitatii. Autoritatile de la Alger au anuntat sambata moartea a 23 de persoane in cursul atacului, in afara de cei 32 de rapitori ucisi de armata.

  • Situatia ostaticilor pe tari, potrivit datelor provizorii ale autoritatilor algeriene (ministerul algerian de Interbe nu a precizat insa nationalitatea ostaticilor morti):

- MAREA BRITANIE: Sase britanici si o persoana rezidenta in Marea Britanie, in total, sunt moarte sau au fost date disparute pe platforma algeriana de exploatarea gazelor, a anuntat sambata ministrul britanic de Externe William Hague.

- SUA: Departamentul de Stat a confirmat vineri moartea unui cetatean american, Frederick Buttaccio, in timpul luarii de ostatici. Postul NBC dezvaluia vineri seara, un pic mai devreme, ca un american a fost ucis, ca doi au scapat nevatamati si ca situatia altor doi americani era necunoscuta. Surse din cadrul gruparii islamiste, citate de catre Agentia mauritana de Informatii Nouakchott (ANI), a anuntat joi ca rapitorii au capturat doi americani.

- FRANTA: Ministerul de Externe a anuntat vineri seara moartea unui francez, Yann Desjeux, un fost militar din cadrul fortelor speciale, administrator al unui restaurant in sud-vestul Frantei. Alti trei francezi, prezenti in complex, au scapat cu viata. Ministerul Apararii a anuntat sambata dimineata ca nu mai exista francezi ostatici in Algeria, precizand ca au fost eliberati.

- ALGERIA: Un algerian a murit miercuri in cursul atacului comandoului islamist, chiar inainte de luarea de ostatici, iar 685 de angajati algerieni au fost eliberati in urma intervetiei armatei, potrivit autoritatilor de la Alger.

- ROMANIA: Un roman a fost ucis si altul a fost ranit in cursul luarii de ostatici, a anuntat Bucurestiul, care a precizat anterior ca alti trei cetateni romani au fost eliberati.

- JAPONIA: Situatia a cel putin zece cetateni japonezi ramane necunoscuta, in contextul in care 17 salariati japonezi se aflau in complex in cursul atacului.

- BELGIA: Un purtator de cuvant al islamistilor a anuntat joi ca trei belgieni au supravietuit unui raid al aviatiei algeriene si se aflau in complex.

- NORVEGIA: Cinci cetateni norvegieni sunt dati disparuti, potrivit grupului petrolier Statoil, care gestioneaza platforma de la In Amenas impreuna cu grupul britanic British Petroleum (BP) si algerian Sonatrach. Saptesprezece membri ai personalului erau prezenti la momentul luarii de ostatici.

- FILIPINE: Treizeci si patru de filipinezi, inclusiv unul ranit, au fost evacuati joi de catre angajatorul lor, iar alt filipinez a putut sa evadeze inaintea interventiei fortelor algeriene. Manila a refuzat sa confirme informatii de presa care anuntau doi morti.

- MALAYSIA: Autoritatile au anuntat sambata ca nu au nicio informatie despre doi dintre cetatenii lor, in timp ce alti trei se aflau in siguranta.