Guvernul britanic a prezentat marti o reforma care reduce la jumatate durata de preaviz pentru concediere, o decizie care a starnit furia sindicatelor dar a fost salutata de patronate, scrie AFP.

Potrivit acestei reforme, care ar urma sa fie adoptata in aprilie, perioada de preaviz si de consultari in cadrul unui plan social care afecteaza o inteprindere cu peste 100 de angajati va fi redusa la 45 de zile fata de 90 in prezent.

"Procesul se finalizeaza de obicei mult inainte de limita de 90 de zile, ceea ce poate cauza intarzieri care nu sunt necesare in restructurare si face mai dificila pentru persoanele afectate obtinerea unui nou loc de munca", a argumentat ministrul pentru relatii sociale, Jo Swinson.

"Reformele vor aduce un just echilibru intre asigurarea ca salariatii iau parte la deciziile care le privesc viitorul si oferirea de mai multa certitudine si flexibilitate angajatorilor in luarea masurilor necesare pentru restructurare", a adaugat aceasta.

In cadrul acestei reforme, guvernul a mai decis ca persoanele care au un contract de munca pe durata determinata ajuns la scadenta vor fi excluse din aceste consultari.

Confederatia sindicala TUC a criticat imediat aceasta reforma.

"Ultimul lucru de care aveam nevoie era ca guvernul sa faciliteze concedierile", a reactionat secretarul general, Brendan Barber.

Alexander Ehmann, de la organizatia patronala Institute of Directors (IoD) a salutat in schimb aceasta reforma. "Este o veste buna si un pas in directia buna. Intrepriderile aflate in dificultate se vor putea restructura mai rapid", a spus acesta.

Guvernul conservatorului David Cameron, care doreste sa flexibilizeze si mai mult o piata a muncii care este deja dincolo de media europeana, anuntase in septembrie o serie de propuneri destinate in special reducerii indemnizatiei de concediere.