Seful in exil al miscarii islamiste palestiniene Hamas, Khaled Meshaal, a declarat ca doreste sa moara in "martiriu" in Fasia Gaza, cu ocazia primei sale vizite pe care o face, vineri, in enclava palestiniana, scrie AFP.

Ajuns la terminalul din Rafah, la granita cu Egiptul, in fruntea unei delegatii a biroului politic in exil, din care face parte si adjunctul sau Mussa Abu Marzuk, Meshaal a sarutat pamantul.

El a fost apoi primit de seful guvernului Hamas la putere in Gaza, Ismaïl Haniyeh, care l-a imbratisat calduros.

"Sper ca Dumnezeu imi va acorda martiriul in Gaza", a declarat Meshaal in fata ziaristilor, in terminalul aeroportului, unde erau expuse ramasitele masinii in care a fost ucis liderul militar al Hamas Ahmad Jaabari, intr-un raid israelian in 14 noiembrie.

"Este pentru prima oara cand vin in Palestina de 37 de ani", a spus Khaled Meshaal, care s-a nascut in Cisiordania.

"Aici este de-a treia nastere a mea, dupa nasterea naturala, in 1956, si a doua mea nastere, dupa tentativa israeliana de a ma asasina in 1997 in Iordania, la ordinul lui Netanyahu", a spus el. Benjamin Netanyahu, actualul prim ministru, conducea guvernul israelian si in 1997.

Meshaal, care a venit in Gaza pentru a participa la festivitatile prilejuite de celebrarea a 25 de ani de la crearea Hamas, si Haniyeh urmeaza sa se deplaseze la domiciliul fondatorului miscarii islamiste, seicul Ahmed Yassin, ucis de Israël in 2004.

Pe teren, sute de politisti si agenti de securitate precum si combatanti paramilitari armati ai Brigazilor Ezzedin al-Qassam, aripa armata a Hamasului, erau prezenti pe tot teritoriul palestinian.

Miscarea Hamas, care nu recunoaste existenta Israelului, este considerata o organizatie terorista de statul evreu.

Khaled Meshaal a luat calea exilului in urma razboiului israeliano-arab din 1967 si nu a mai revenit de atunci in teritoriile palestiniene.

Seful Jihadului Islamic, Ramadan Shallah, care dorea si el sa se deplaseze vineri in Gaza, a renuntat in urma unui avertisment israelian prin intermediul Egiptului, potrivit unei surse din miscarea radicala.

Meshaal locuieste in Qatar de cand a parasit Damascul, dupa ce s-a distantat de regimul lui Bashar al-Assad din cauza brutalei represiuni a revoltei din Siria.