Japonia a mobilizat joi trei distrugatoare din baza navala din Nagasaki, cu putin timp inainte de lansarea de catre Coreea de Nord a unei rachete, despre care comunitatea internationala crede ca este un tir mascat de racheta balistica, scrie AFP.

Imaginile televizate au aratat cele trei nave echipate cu radar Aegis in timp ce paraseau baza Sasebo din Nagasaki, la circa 900 km sud-vest de Tokyo, indreptandu-se spre marea Chinei Orientale si marea Japoniei (denumita marea de Est de catre coreeni).

Aceste nave sunt echipate cu rachete de interceptare SM-3.

In paralel, o alta nava japoneza care are la bord rachete Patriot PAC 3 (Patriot Advanced Capability-3) a ajuns joi dimineata in insula Okinawa, in sudul extrem al arhipelagului, in conditiile in care racheta nord-coreean ar putea trece prin aceasta zona.

Rachete similare au fost amplasate pe bateriile de tragere la Tokyo, in jurul ministerului Apararii.

Potrivit agentiei de presa Jiji, premierul Yoshihiko Noda ar urma sa organizeze vineri o reuniune de securitate si sa dea instructiuni de doborare a rachetei daca aceasta ar da semne ca va cadea pe teritoriul japonez. Aceasta informatie nu a fost insa confirmata oficial.

Phenianul a anuntat sambata trecuta ca vrea sa lanseze pe orbita, in intervalul 10 - 22 decembrie, un satelit de observatie terestra, dupa ce a analizat erorile comise in cadrul unei precedente incercari de lansare, in aprilie, si care s-a soldat cu un esec rasunator.

Japonia si Coreea de Nord nu intretin relatii diplomatice.