Producatorii francezi de bere se declara "consternati" dupa votul definitiv de luni al Adunarii Nationale privind o taxa pe bere in crestere cu 160%, in cadrul proiectului privind legea finantarii sociale in 2013, scrie AFP.

De la anuntarea acestei taxe, la inceputul lui octombrie, producatorii si-au multiplicat interventiile, estimand ca aceasta masura ar putea antrena "o crestere a pretului de 20% in urmatoarele luni" pentru consumatori.

Statul se asteapta sa colecteze din aceasta taxa 480 de milioane de euro, reamintesc acestia, in conditiile in care, spun ei, sectorul contribuie cu 800 de milioane de euro la finantarea securitatii sociale, la o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro.

Producatorii denunta "caracterul nedrept al acestei majorari" care va avea ca efect "fragilizarea sectorului de distributie, angrosistii, cafenelele si restaurantele, unde berea reprezinta 40% din cifra de afaceri".

La jumatatea lui noiembrie, producatorul danez Carlsberg s-a declarat si el indignat de aceasta "taxa-soc" care, potrivit acestuia, "reprezinta o violare a principiilor concurentei in cadrul pietei interne europene si favorizeaza filiera vinicola".