Armata israeliana a efectuat duminica dimineata noi raiduri aeriene asupra Fasiei Gaza, trei copii fiind ucisi, in timp ce eforturile pentru incheierea unui armistitiu s-au intensificat, in special din partea Egiptului. Atacurile au continuat si in cursul noptii iar trei palestinieni, inclusiv un copil in varsta de cinci ani, au fost ucisi luni dimineata de un raid aerian israelian in Gaza, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii din Fasia Gaza, Ashraf Al-Qudra.

Raiduri israeliene in Fasia GazaFoto: Agerpres/AP

UPDATE 5:20 "Numarul martirilor a ajuns la 80 odata cu moartea lui Abu Nisma Zorr, 23, Mohammed Abu Zorr, 5 ani si Ahid Al Qatati, 35 intr-un raid aerian", a adaugat purtatorul de cuvant.

In plus, in raidul asupra cartierul Zeitun, avioanele de razboi israeliene au distrus complet o cladire a politiei din orasul Gaza.

Nave de razboi israeliene au bombardat peste noapte Fasia Gaza, au constatat corespondentii AFP.

UPDATE: 25 de palestinieni, majoritatea femei si copii, au fost ucisi in raidurile aeriene israeliene duminica, a cincea si cea mai mortala zi de la declansarea ofensivei israeliene asupra Fasiei Gaza, potrivit serviciilor medicale ale teritoriului palestinian guvernat de Hamas.

In timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat ca Israelul este pregatit sa "intensifice in mod semnificativ" operatiunea sa militara "Pilon de Aparare", facand referire la o ofensiva terestra, presedintele american Barack Obama si ministrul britanic de Externe William Hague par sa doreasca descurajarea acestui lucru.

De la declansarea, miercuri, a operatiunii militare israeliene "Pilonul Apararii", 71 de palestinieni, jumatate dintre acestia civili, si trei civili israelieni si-au pierdut viata, in timp ce peste 450 de palestinieni si 18 israelieni au fost raniti, potrivit unui bilant facut de AFP.

Este cea mai importanta operatiune israeliana impotriva Fasiei Gaza, controlata de miscarea islamista palestiniana Hamas, dupa ofensiva devastatoare din decembrie 2008 - ianuarie 2009, care a ucis aproximativ 1.400 de palestinieni, fara a reusi insa sa stopeze pentru mult timp tirurile cu rachete trase in directia Israelului.

Duminica, 11 palestinieni, intre care patru femei si cinci copii, noua dintre acestia membri ai aceleiasi familii, au fost ucisi dupa-amiaza intr-o lovitura aeriana ce a distrus o cladire cu trei etaje din cartierul Nasser, in nordul orasului Gaza. Echipele de salvare au scos unul cate unul trupurile de sub daramaturi.

Tatal familiei, Mohammad al-Dallou, era un functionar in Ministerul de Interne al Hamas, responsabil pentru protectia VIP-urilor. Ceilalti doi morti erau vecini, o femeie de 83 de ani si un tanar de 22 de ani.

"Masacrul familiei Al-Dallou nu va ramane nepedepsit", au avertizat Brigazile Ezzedin al-Qassam, ramura armata a miscarii palestiniene Hamas, care guverneaza in Fasia Gaza.

"Acest masacru dovedeste ca ocupantul se razbuna pe civili pentru esecul sau militar. Israelienii vor plati", a adaugat un purtator de cuvant al miscarii, Sami Abou Zouhri.

Tot in cursul dupa-amiezei, sase barbati au fost ucisi intr-o serie de raiduri aeriene in nordul si centrul teritoriului palestinian. In timpul diminetii, sase palestinieni, dintre care patru copii, au fost ucisi.

Un bebelus de 18 luni a murit iar fratii sau, de 4 si respectiv 5 ani, au fost grav raniti duminica dimineata in urma unui raid israelian in centrul Fasiei Gaza, a anuntat un purtator de cuvant al serviciilor medicale de urgenta ale Hamas, Adham Abou Salmiya.

In timpul noptii, doi alti copii, cu varstele de 1 an si respectiv 3 ani, au fost ucisi in timpul a doua raiduri asupra caselor in orasele Beit Lahiya si Beit Hanoun, nu departe de frontiera cu Israelul, potrivit surselor medicale.

La Beit Lahiya, explozia a daramat complet casa si a distrus fatadele cladirilor invecinate, potrivit unui jurnalist aflat la fata locului. Duminica dimineata, locuitorii socati isi cautau lucrurile printre daramaturi.

Duminica dimineata, opt rachete au fost trase in directia Israelului, fara a provoca victime sau pagube, dupa o incetare a tirurilor incepand de sambata seara, la ora 21.00, potrivit armatei. Patru dintre rachete au fost interceptate de sistemul antiracheta "Iron Dome", trei au lovit teritoriul israelian, iar ultima a cazut pe partea palestiniana.

Pentru a patra zi consecutiv, sirenele de alerta aeriana au rasunat duminica la Tel Aviv. Politia a anuntat ulterior ca doua rachete au fost interceptate de sistemul antiracheta "Iron Dome".

Joi si vineri, trei rachete au cazut in zona orasului Tel Aviv, capitala economica a Israelului, doua dintre ele in mare. Sambata, o noua baterie antiracheta "Iron Dome" a interceptat deja o racheta, a carei lansare a fost revendicata de catre Hamas.

UPDATE: Duminica, bateria antiracheta Iron Dome a interceptat cea de-a doua racheta cu raza lunga lansata dinspre Gaza, deasupra orasului Tel Aviv. Sapte persoane au fost ranite duminica in sudul Israelului de tirurile venite dinspre Fasia Gaza.

Armistitiu posibil

Pe planul diplomatic, un inalt oficial palestinian din Fasia Gaza a declarat duminica, sub conditia anonimatului, ca un armistitiu este posibil in urmatoarele 48 de ore: "Au loc discutii serioase pentru a se ajunge la un armistitiu, iar intelegeri pot fi stabilite astazi sau maine".

Presedintele egiptean Mohamed Morsi s-a aratat optimist sambata, evocand contacte cu ambele tabere si "cateva indicii privind posibilitatea unei incetari a focului in curand", in cursul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a parasit Parisul duminica dimineata pentru o vizita in Israel si la Ramallah, unde intentioneaza "sa ceara tuturor partilor sa stopeze escaladarea conflictului si sa ofere ajutorul Frantei pentru a se ajunge la o incetare a focului imediat", potrivit unui comunicat al ministerului.

Liga Araba a anuntat la randul sau ca va trimite in Gaza, duminica sau luni, o delegatie ministeriala condusa de secretarul general Nabil al-Arabi, in semn de solidaritate.

Insa premierul Qatarului, seicul Hamad ben Jassem al-Thani, a acuzat deschis Liga Araba ca se multumeste cu declaratii goale, in timpul unei reuniuni de urgenta sambata, la Cairo.

Postul local de televiziune Al-Aqsa, tinta unui raid israelian

Postul local de televiziune Al-Aqsa, tinta unui raid israelian

Foto: Agerpres/AP

In ciuda zvonurilor privind un posibil armistitiu, locuitorii din Fasia Gaza au petrecut noaptea de sambata spre duminica in zumzetul neincetat al dronelor israeliene si in vacarmul exploziilor provocate de raidurile intensive ale armatei.

Dupa ce a tintit sambata sediul guvernului Hamas, care a fost complet distrus, aviatia israeliana a vizat duminica doua centre de presa situate in centrul orasului Gaza, ranind cel putin opt jurnalisti palestinieni.

La randul sau, marina israeliana, pozitionata in largul enclavei, a bombardat intensiv orasul Gaza, potrivit unui jurnalist AFP aflat la fata locului.

Sambata seara, casele a cinci comandanti militari ai Hamas au fost vizate, potrivit miscarii si martorilor.

Incepand de miercuri, peste 700 de rachete au fost trase inspre Israel, dintre care 271 au fost interceptate de sistemul "Iron Dome", potrivit armatei israeliene, care a raportat in schimb 950 de tinte lovite in Fasia Gaza.

Pregatirile pentru o eventuala operatiune terestra au fost accelerate, fiind mobilizati aproximativ 20.000 de rezervisti israelieni. Guvernul trebuie sa se pronunte duminica cu privire la rechemarea unui numar total de 75.000 de rezervisti.