Armata israeliana este pregatita sa "intensifice in mod semnificativ" operatiunea sa militara "Pilon de Aparare", in curs, impotriva unor grupari palestiniene armate in Fasia Gaza, a declarat duminica premierul Benjamin Netanyahu, potrivit AFP. Ministrul britanic de externe a reactionat, avertizand ca o ofensiva terestra ar costa Israelul sprijinul din partea comunitatii internationale.

Ulterior insa, ministrul israelian al Afacerilor externe, Avigdor Lieberman, a declarat ca Israelul este pregatit sa ia in considerare un armistitiu, cu conditia ca toate gruparile armate palestiniene sa isi inceteze atacurile.

"Singura noastra conditie pentru un armistitiu este ca toate gruparile teroriste care opereaza in Gaza sa inceteze complet focul", a afirmat Lieberman inainte de intalnirea cu omologul sau francez Laurent Fabius, aflat in vizita la Ierusalim.

Ministrul britanic al Afacerilor externe William Hague a avertizat ca o operatiune terestra in Gaza ar putea "costa" Israelul "o mare parte" a sustinerii sale internationale si ar putea duce la "prelungirea conflictului".

"Primul-ministru si eu insumi am subliniat in fata omologilor nostri din Israel faptul ca o invazie terestra in Gaza ar costa Israelul o mare parte din sprijinul international pe care il are in aceasta situatie. O invazie terestra este mult mai dificila de sprijinit pentru comunitatea internationala, in special Regatul Unit", a afirmat Hague pentru Sky News, citat de AFP.

Israelul a pozitionat mii de rezervisti, transportatoare de soldati, buldozere si tancuri in apropierea barierei de la frontiera dintre Israel si Fasia Gaza.

Armata israeliana a inchis vineri drumurile principale de-a lungul frontierei cu Fasia Gaza, iar Guvernul intentioneaza sa mobilizeze pana la 75.000 de militari rezervisti.