Israelul a continuat sambata raidurile aeriene in Fasia Gaza, in cea de-a patra zi a operatiunii "Pilonul Apararii", in timp ce tirurile de rachete dinspre teritoriul palestinian s-au diminuat. Bombardamentele israeliene au ucis opt persoane si a distrus complet sediul central al guvernului Hamas, in timp ce 20.000 de rezervisti ai armatei israeliene, rechemati de urgenta, s-au alaturat unitatilor lor sambata dimineata, cea mai mare parte dintre ei la periferia enclavei palestiniene, relateaza AFP.

Israelul continua raidurile aeriene in Fasia GazaFoto: Agerpres/AP

UPDATE 14 palestinieni au fost ucisi sambata, ducand bilantul mortilor in randul palestinienilor la 44; 8 dintre acestia sunt din fortele armate. Patru persoane au fost ucis in raidurile din cursul serii, la Deir-al-Balah si in satul Masdah, in centrul Fasiei Gaza.

Astfel, de la lansarea operatiunii "Pilonul Apararii", miercuri dupa-amiaza, 44 de palestinieni si-au pierdut viata si aproape 400 au fost raniti in urma raidurilor aeriene israeliene. De asemenea, trei civili israelieni au fost ucisi joi, in apropiere de Fasia Gaza.

Opt palestinieni, dintre care cel putin patru combatanti ai Hamas, au fost ucisi sambata dimineata, potrivit surselor medicale palestiniene.

Raidurile aeriene continuau intr-un ritm sustinut sambata la amiaza, potrivit jurnalistilor AFP. Acestia au relatat despre bombardamente intensive, in cursul carora sediul central al Guvernului Hamas, miscarea islamista la putere in Fasia Gaza, a fost complet distrus.

O alta lovitura aeriana a distrus casa unui oficial Hamas, in tabara de refugiati de la Jabalia, in nordul Fasiei Gaza, ranind cel putin 35 de persoane, au anuntat surse medicale.

"Cartierul general al Cabinetului a fost vizat de patru lovituri, iar Guvernul subliniaza ca isi mentine pozitia si se afla alaturi de poporul sau", a anuntat Guvernul intr-un comunicat.

Cladirea, situata in cartierul Nasser din orasul Gaza, este distrusa aproape complet, potrivit unor martori si oficiali din cadrul Hamas.

Circa 180 de bombardamente aeriene au fost efectuate in noaptea de vineri spre sambata in Fasia Gaza, potrivit televiziunii israeliene.

"Fortele noastre aeriene au efectuat peste 830 de bombardamente in Gaza de cand a inceput operatiunea "Pilonul Apararii" impotriva gruparilor armate palestiniene miercuri dupa-amiaza", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant militar.

"Peste 350 de rachete au fost trase din Fasia Gaza impotriva Israelului, dintre care mai mult de 200 au fost interceptate" de sistemul antiracheta Iron Dome, a precizat acesta.

"Numarul acestor tiruri cu rachete s-a redus sensibil", a adaugat purtatorul de cuvant.

  • Reactia puterilor occidentale

Cancelarul Angela Merkel si premierul israelian Benjamin Natanyahu au convenit sambata, intr-o convorbire la telefon, ca este necesar "un armistitiu total cat mai rapid posibil", in urma raidurilor israeliene asupra Fasiei Gaza, a anuntat un purtator de cuvant al Guvernului german, potrivit AFP citat de Mediafax.

Merkel, care a discutat la telefon si cu presedintele egiptean Mohamed Morsi, a confirmat in discutia sa cu Netanyahu dreptul Israelului de a se apara si obligatia sa de a apara populatia israeliana, potrivit aceleiasi surse.

Ea l-a incurajat pe Morsi sa continue "rolul important de mediere" cu gruparile palestiniene, cu scopul ca acestea sa inceteze atacurile asupra Israelului.

Casa Alba a declarat ca rachetele lansate de catre militanti islamisti palestinieni asupra Israelului de pe teritoriul Fasiei Gaza au fost "factorul declansator" al conflictului.

"Noi credem ca tirurile cu rachete provenind din Fasia Gaza au fost factorul declansator al acestui conflict", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Nationala, la bordul Air Force One. "Noi apreciem ca israelienii au dreptul sa se apere si ca vor lua propriile decizii asupra tacticii pe care o vor utiliza", a subliniat el.

Rhodes a precizat ca presedintele Barack Obama si premierul israelian sustin o "dezescaladare", cu conditia ca miscarea islamista palestiniana Hamas sa inceteze tirurile de rachete. Cei doi lideri au vorbit la telefon in fiecare zi de la izbucnirea conflictului.

Obama a discutat, de asemenea, cu presedintele egiptean Mohamed Morsi si premierul turc Recep Tayyip Erdogan. "Ei pot juca un rol constructiv, discutand cu Hamasul pentru a incuraja un proces de dezescaladare", a declarat Rhodes.

"Noi vrem acelasi lucru ca israelienii, si anume sa nu mai fie lansate rachete din Fasia Gaza", a conchis el.

Casa Alba a apreciat anterior ca nu exista "nicio justificare a violentei" Hamas.

"Condamnam cu fermitate tirurile sustinute de rachete de pe teritoriul Fasiei Gaza catre Israel si regretam ca civili nevinovati, israelieni si palestinieni, au fost ucisi sau raniti in violentele care au urmat", a declarat Jay Carney, un purtator de cuvant al presedintelui Barack Obama, dand vina pe Hamas pentru declansarea conflictului.

Barack Obama a plecat de la Washington, sambata, si se afla in drum catre Asia, unde efectueaza un turneu de cateva zile.