In China au fost anuntati joi dimineata noii lideri ai Partidului Comunist, care vor conduce pentru cel putin cinci ani cea de-a doua putere economica a lumii. Xi Jinping ii succede lui Hu Jintao in fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC) si astfel la conducerea Chinei, o putere mondiala autoritara in plina schimbare, pe care va trebui sa o reformeze si sa o curete de coruptia care o ameninta, scrie agentia Xinhua. Patru dintre cei sapte lideri sunt copiii unor fosti inalti demnitari comunisti, ei formand asa-numita generatie a mostenitorilor Chinei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Xi Jinping a fost ales, joi dimineata, secretar general al Comitetului Central al PCC la prima sesiune plenara a celui de-al 18-lea Comitet Central al Partidului. Alti membri ai noului Comitet Permanent al Biroului Politic, cercul decizional cel mai inalt in China, sunt: Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan si Zhang Gaoli. Agentia oficiala a anuntat, de asemenea, componenta noului grup de conducere format din sapte persoane, o "conducerea colectiva", care trebuie sa conduca destinele Chinei in urmatorii 10 ani si a carei componenta a facut obiectul unor intense negocieri la al XVIII-lea Congres al PCC, desfasurat timp de o saptamana la Beijing.

Cine este Xi Jinping

Domnul Xi, in varsta de 59 de ani, a aparut in fata presei internationale ca lider al noului grup de conducere a Chinei alcatuit din sapte persoane care vor prezida China in urmatorii 10 ani. In luminile aparatelor de fotografiat si in fata a numeroase camere de luat vederi din toata lumea, domnul Xi a urcat pe scena Palatului Poporului, insotit de sase lideri noi care vor forma "sfanta sfintelor" guvernului chinez, "Comitetul permanent" al Biroul Politic al PCC, scrie presa internationala.

Iesind din tiparele traditionale, Xi, cu un aer grav dar zambind, dupa ce si-a prezentat colegii, a tinut un discurs scurt, in care a avertizat ca impreuna cu echipa sa va trebui sa faca fata unor "enorme responsabilitati ", recunoscand ca Partidul Comunist s-a confruntat cu "probleme serioase, inclusiv coruptia". Noii lideri chinezi s-au mobilizat pentru ca poporul sa aiba "o viata mai buna", a spus Xi Jinping.

Putine lucruri se stiu despre Xi Jinping, cel care va deveni cel mai puternic om al Chinei. Nascut in 1953, el apartine elitei comuniste chineze. Este fiul unui camarad de arme al lui Mao Zedong, devenit ulterior ministru al propagandei si educatiei. Cariera tatalui, intrat in dizgratie apoi reabilitat, si-a pus amprenta si asupra sa. Nu a cunoscut foametea din timpul Marelui salt inainte, asa cum este cunoscuta perioada industrializarii Chinei, insa in momentul in care tatal sau a pierdut din privilegii, a lucrat ca muncitor necalificat in agricultura.

A intrat in politica mare in 1982, ca specialist in politici rurale, rol care i-a asigurat si prima vizita in Statele Unite, in 1985.

Vocal, Xi Jinping este un nationalist, a spus la CNN biograful sau. Isi doreste insa relatii bune cu Vestul, in special cu Statele Unite. Un aspect important al biografiei sale il reprezinta legaturile cu armata chineza, a carei influenta politica este in crestere, in contextul programului masiv de modernizare prin care trece.

Presedintele Hu Jintao, aflat inca in functie, i-a cerut sa "faca curat" in China, devastata de coruptie: "Daca nu reusim tratam corect acesta problema, ea poate fi fatala pentru partid, si poate provoca chiar prabusirea statului ", a avertizat el. Hu Jintao sustine ca indiferent de pozitia lor, liderii corupti trebuie anchetati si pedepsiti.

Transferul de putere catre noua generatie de lideri se va face treptat. Xi Jinping va deveni urmatorul presedinte al Republicii Populare in luna martie a anului viitor.