Fiica Iuliei Timoshenko, fostul premier si opozant ucrainean care efectueaza in prezent o pedeapsa de sapte ani de inchisoare, a declarat miercuri ca alegerile parlamentare ar putea conduce la instaurarea unei dictaturi in Ucraina, scrie AFP.

"Daca lumea democrata si misiunile de observatori nu vor declara la finalul numararii voturilor ca (alegerile legislative de duminica viitoare) sunt libere si corecte, am putea asista la legitimarea unei dictaturi ucrainene, dictatura lui (Viktor) Ianukovici", presedintele ucrainean, a afirmat Evghenia Timoshenko, la Geneva.

"Si atunci va fi intr-adevar prea tarziu pentru a salva democratia ucraineana", a apreciat ea.

Declaratiile sale vin cu patru zile inaintea alegerilor legislative, care vor reprezenta primul scrutin national din Ucraina de cand Viktor Ianukovici a invins-o pe Iulia Timoshenko la alegerile prezidentiale din 2010, urmate de aducerea in fata justitiei a fostului premier, sub diverse acuzatii.

Inchisa din august 2011, Iulia Timoshenko, fost varf de lance al revolutiei portocalii pro-occidentale din 2004, a fost condamnata in urma cu un an la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Ea este judecata si pentru frauda fiscala.

Din spitalul unde este detinuta si tratata pentru dureri de spate, Timoshenko a facut apel la constituirea unei mari coalitii a opozitiei.

Iulia Timoshenko, sustinuta de tarile occidentale, considera condamnarea sa drept o persecutie politica din partea puterii.

Situatia sa a provocat o grava criza intre Kiev si Uniunea Europeana.