Fostul rege al Cambodgiei Norodom Sihanouk, care a marcat istoria celei de-a doua parti a secolului XX si este venerat si acum in tara sa, dupa ce a reusit sa mentina unitatea de-a lungul a decenii de razboi, a murit luni, la Beijing, la varsta de 89 de ani, scrie AFP.

Dupa ce a fost pe rand, prim ministru, sef de stat si monarh, traind toate dramele tarii sale, acest barbat descris drept manipulabil dar care a reusit sa-si dovedeasca remarcabila inteligenta, a incetat din viata in jurul orei 02,00 dimineata (duminica 18,00 GMT) intr-un spital din capitala Chinei.

"A murit in urma unei crize cardiace", a precizat colaboratorul personal al lui Sihanouk, printul Sisowath Thomico.

Ramasitele regelui tata vor fi repatriate miercuri, dupa o perioada de doliu oficial pana in 23 octombrie si alte trei luni in care va fi expus cambodgienilor.

Sihanouk a trait cea mai parte a ultimilor ani in Beijing, pentru a se trata de cancer, diabet si hipertensiune.

A avut una dintre cele mai indelungate domnii din Asia si a abdicat in octombrie 2004 in favoarea fiului sau Sihamoni.

Monarhul a traversat secolul, de la colonia franceza pana la reinstaurarea pacii in Cambodgia, in 1998, trecand prin deceniile de razboi civil si regimul Khmerilor rosii (1975-1979), vinovat de moartea a aproape doua milioane de persoane si cu care a fost aliat.

Casatorit de sase ori - ultima sa sotie, Monique Izzi, este un fost manechin de origine italiana si cambodgiana - mostenitorul templelor de la Angkor a avut paisprezece copii, dintre care cinci au fost ucisi de regimul Khmerilor rosii condus de Pol Pot.

In ultimii ani, el folosea internetul pentru a vorbi despre sanatatea sa si despre politica. In octombrie 2009, afirmase ca a trait prea mult, vorbind despre longevitatea sa ca despre "o greutate insuportabila".

In ciuda unui parcurs tumultuos, Sihanouk trebuie "considerat oficial drept un mare lider", spune Milton Osborne, istoric australian, care apreciaza ca "momentele cele mai dificile ale mandatului sau", cand isi reducea la tacere adversarii prin intermediul politiei secrete, vor fi lasate uitarii.

Cambodgia nu ar trebui sa fie marcata de instabilitate in perioada urmatoare. Monarhia, fara mare influenta, nu este contestata si tara este condusa de premierul Hun Sen, aflat la putere din 1985 si acuzat de critici ca a anihilat complet opozitia.