Muntenegrenii voteaza duminica pentru desemnarea membrilor Parlamentului si a liderilor care vor negocia conditiile aderarii la Uniunea Europeana, relateaza Mediafax. Coalitia de stanga aflata la guvernare este favorita.

Aproximativ 514.000 de alegatori sunt chemati la urme pentru desemnarea a 81 de parlamentari. 13 formatiuni politice sunt inscrise in cursa electorala, dintre acestea evidentiindu-se coalitia de la guvernare - Muntenegru European, formata in jurul Partidului Democrat al Socialistilor - si opozitia, reprezentata de Frontul Democratic.

Coalitia Muntenegru European, condusa de veteranul scenei politice muntenegrene Milo Djukanovic (liderul Partidul Democratic Socialist -DPS) - singurul lider din Balcani al carui partid a castigat toate scrutinele de la inceperea dezmembrarii fostei Iugoslavii in anii '90 - este cotata cele mai multe intentii de vot, indreptandu-se catre o a noua victorie electorala, in pofida performantelor economice scazute al Muntenegrului, relateaza AFP.

De cealalta parte, opozitia, reunita in coalitia Frontul Democratic (FD) condusa de fostul ministru de externe Miodrag Lekic, si-a construit campania in jurul acuzatiilor aduse autoritatilor reprosandu-le situatia economica dificila a tarii, rata ridicata a somajului (20%), si coruptia care afecteaza administratia si pentru care Djukanovic este de asemenea acuzat.

In pofida crizei economice profunde din Muntenegru, nici una dintre parti nu a oferit in campanie solutii credibile pentru redresarea economica a tarii.

Comisia Europeana a evidentiat, in raportul anual, necesitatea ca statul adriatic cu o populatie de aproximativ 680.000 de persoane sa inregistreze progrese la capitolele stat de drept, combaterea criminalitatii organizate si coruptiei.

Banca Centrala si-a manifestat ingrijorarea fata de datoria publica a Muntenegrului, care a ajuns la 58% din PIB.