Politia norvegiana investigheaza furtul unor piese din colectia de bijuterii a coroanei Asante (Ashanti) din Ghana, relateaza BBC. Piesele apartinand regelului Otumfuo Osei Tutu al II-lea al Ghanei au fost furate dintr-un hotel din Oslo in care acesta era cazat cu ocazia unei conferinte desfasurate in capitala norvegiana.

Valiza in care se aflau piesele a fost furata din holul hotelului Radisson Blu Plaza din Oslo. Potrivit autoritatilor norvegiene citate de AFP, valiza cu bijuterii se afla deasupra bagajelor suveranului ghanez.

Politia a anuntat, potrivit presei norvegiene, ca detine imagini clare realizate de camerele de supraveghere si incearca sa identifice suspectii.

Bijuteriile adunate de-a lungul mai multor generatii si considerate de o valoare inestimabila sunt folosite de regele ghanez pentru functiile oficiale.

"Oricine detine ceva de o valoare personala mare va intelege ce pierdere importanta este furtul acelui lucru. Si pentru oricine cunoaste traditia noastra va fi evident ca aceste bijuterii ale coroanei au o valoare imensa", a declarat secretarul regelui, Kofi Owusu Boateng.

Ulterior, secretarul regelui a afirmat in cadrul emisiunii Newsday transmise de BBC ca "nu e un lucru chiar atat de important" precizand ca este vorba doar de cateva inele si coroane.

Regele Otumfuo Osei Tutu al II-lea participa la o conferinta pe tema afacerilor africano-norvegiene desfasurate vineri la Oslo. Liderul ghanez va parasi capitala norvegiana in cursul zilei de duminica.

Otumfuo Osei Tutu al II-lea a preluat tronul Ghanei in 1999 fiind al saisprezecelea rege Asante. Potrivit BBC, regele Asante este o personalitate profund respectata de cel mai mare grup etnic al Ghanei. Acesta are drept de decizie in dispute si se implica indeaproape in problemele locale. Potrivit Constitutiei din Ghana, regelui nu ii este insa permis sa se implice in politica statului.