Un fost deputat congolez de opozitie, nascut din parinti europeni, a fost condamnat de o curte de apel din Kinshasa la patru ani de inchisoare pentru fals si uz de documente false care ii atribuiau nationalitatea congoleza, scrie AFP.

Pierre-Jacques Chalupa, 64 de ani, naturalizat congolez in 1999 si singurul deputat alb ales in 2006, este inchis de aproape noua luni.

"Ne asteptam la o achitare pentru ca acuzatiile nu se bazeaza pe nicio proba reala", a declarat unul dintre avocatii sai, Jean-Marie Kabengela.

Chalupa nu s-a prezentat la alegerile contestate din 2011 dar l-a sustinut pe Etienne Tshisekedi, seful Uniunii pentru democratie si progres social (UDPS), cel mai mare partid de opozitie, care a respins rezultatele scrutinului.

Inchis dupa alegerile castigate de presedintele reales Joseph Kabila si tabara sa, el este acuzat de fals si utilizare de documente false pentru atestarea obtinerii nationalitatii congoleze, precum si a cartii de alegator si a pasaportului congolez.

Chalupa, nascut la Uvira, in Sud-Kivu (est), dintr-o mama grecoaica si un tata de origine portugheza care traiau in Congo, el si-a trait intreaga copilarie la Kinshasa. Dupa studii de arhitectura la Bruxelles, el a revenit in Congo, unde a lucrat in publicitate.