O inregistrare filmata de un amator care a aparut in presa duminica pare a arata mai multi libieni incercand sa ii scoata trupul imobil al ambasadorului american J. Christopher Stevens pe geamul consulatului din Benghazi, dupa ce acesta a fost atacat saptamana trecut de militanti islamisti, scrie New York Times. Acesta este inca un detaliu care sprijina teoria potrivit careia Stevens a murit sufocat din cauza fumului, fiind inchis intr-o camera sigura.

Realizata de Fahd al-Bakkosh, inregistrarea se focuseaza pe o fereastra inalta si ingusta care pare aceeasi pe care au descris-o martorii oculari ca fiind locul prin care a fost scos ambasadorul.

Martorii au declarat ca locuitorii au fortat fereastra si l-au gasit pe Stevens, pe care l-au scos afara si l-au dus la spital. In inregistrare, nimeni nu spune nimic care sa indice rea-vointa.

"Va jur, este mort", se aude un libian.

"Scoate-l afara, omule! Scoate-l afara", striga altcineva.

"Barbatul este viu. Dati-va la o parte", striga altii. "Scoate-l afara, omule". "Miscati-va, miscati-va, este in viata!", se aude ulterior. "Viu, viu! Allah este mare", scandeaza multimea, in timp ce cineva cere ca Stevens sa fie dus la o masina.

Stevens a fost dus la spital, unde un medic a incercat sa il resusciteze, insa a spus ca ambasadorul era ca si mort atunci cand a fost adus.

Identitatea si motivul atacatorilor raman o problema disputata. O militie locala din Benghazi, Ansar al-Sharia, este principalul suspect.

Vineri au fost arestati primii suspecti, fara sa se dea mai multe detalii asupra acestora.

Un inalt oficial libian declarase anterior ca atacul a fost parte a unei actiuni minutios planificate.

Seria de atacuri asupra ambasadelor americane din lumea araba a inceput dupa aparitia pe YouTube a unui trailer de 14 de minute pentru filmul "Innocence of Muslims" (Inocenta musulmanilor), in care profetul Mahomed ar fi fost denigrat.