Delegatia siriana prezenta la Teheran pentru summitul Tarilor Nealiniate a parasit joi sala in timpul discursului presedintelui egiptean Mohamed Morsi, care a calificat drept "opresiv" regimul sirian", anunta agentia oficiala egipteana, preluata de AFP.

Primul presedinte civil ales in Egipt, in urma unei revolte populare impotriva regimului lui Hosni Mubarak, Morsi a declarat in fata adunarii Tarilor Nealiniate: "Revolutia din Egipt a fost un stalp al primaverii arabe, ea a inceput la cateva zile dupa Tunisia, a fost urmata de Libia si Yemen si astazi revolutia din Siria (vizeaza) regimul opresiv" din aceasta tara.

Iranul este principalul aliat regional al presedintelui Bashar al-Assad, confruntat cu o revolta populara din martie 2011, si se opune plecarii de la putere a lui Assad, asa cum cer tarile occidentale si arabe.

"Egiptul este gata sa lucreze cu toate partile pentru a opri varsarea de sange", a adaugat presedintele egiptean.

Conflictul sirian i-a oferit insa ocazia lui Morsi de a intinde o mana Teheranului, dupa 32 de ani de dispune intre cele doua tari, propunand la jumatatea lunii august ideea unui comitet regional cvadripartit format din Egipt, Iran, Arabia Saudita si Turcia, in incercarea de a gasi o solutie la aceasta criza.

Aceasta initiativa a fost bine primita de Teheran, care incearca sa participe la o rezolvare a conflictului in ciuda ostilitatii Statelor Unite si a opozitiei siriene, care considera ca Iranul este discreditat de opozitia neconditionata pe care a oferit-o regimului de la Damasc.