Gu Kailai, sotia fostului lider comunist chinez Bo Xilai, a fost condamnata la pedeapsa cu moartea cu suspendare pentru uciderea omului de afaceri britanic Neil Heywood, un caz ce a zguduit partidul comunist aflat la putere in China, transmite BBC. Kailai nu a contestat acuzatiile in timpul procesului ce a durat o singura zi.

Bo Xilai (st.), Neil Heywood si Gu KailaiFoto: Reuters

Pedepsele cu moartea cu suspendare sunt deseori comutate in pedepse cu detentie pe viata in China.

Complicele sau Zhang Xiaojun a primit la randul sau 9 ani de inchisoare.

Ea a recunoscut astfel, la procesul din 9 august, ca l-a otravit mortal pe Heywood in noiembrie 2011, cu ajutorul lui Zhang Xiaojun, intr-o camera de hotel din Chongqing, dupa ce cedat nervos in fata amenintarilor acestuia la adresa fiului sau, intr-o disputa pe care o aveau pe teme imobiliare.

"Voi accepta si voi infrunta cu seninatate verdictul", a adaugat ea.

Dezbaterile, la care presa straina nu a putut asista, au ilustrat machiavelismul lui Gu si sangele rece de care a dat dovada ea in asasinat, potrivit AFP. Aceasta mai ales in modul in care a pregatit cu grija o solutie pe baza de cianura pe care a adus-o cu ceaiul si vinul in camera lui Heywood.

In timp ce britanicul era beat si urma sa vomite, intins in pat, ea s-a asezat la capul lui si i-a turnat lichidul letal in gura, vorbindu-i.

Acest proces se inscrie in cadrul unuia dintre cele mai rasunatoare cazuri de coruptie din ultimele decenii din China, noteaza AFP.

Amestecand bani, crima si politica, scandalul a dezvaluit diviziunile din cadrul Partidului, in timp ce acesta vrea sa afiseze o imagine de unitate in apropierea celui de-al XVIII-lea Congres din octombrie, marcat de venirea unei noi generatii de lideri.

Bo Xilai, fostul lider al partidului comunist in Chongqing, era vazut ca favorit pentru cele mai importante functii din China. El nu a fost vazut in public de la inceperea anchetei in cazul sotiei sale.