The Washington Post publica un amplu articol despre criza politica din Romania si din Europa de Est notand ca "presedintele Traian Basescu sustine ca este intr-o misiune imposibila pentru a salva democratia in fosta tara comunista in timp ce adversarii sai spera ca acesta este intr-o misiune imposibila de a-si salva slujba".

Traian Basescu - The Washington PostFoto: Captura Washington Post

In timp ce Romania se pregateste pentru referendumul de duminica care va decide soarta lui Basescu, lupta politica ridica semne de intrebare in ceea ce priveste statul de drept in tarile membre ale UE. Preocupari similare cu privire la democratia subreda au ca fond evenimentele recente din tari precum Ungaria, Bulgaria si Serbia.

Rivalii lui Basescu incearca sa-l demita pentru a doua oara in cinci ani.

Ei sustin ca fostul comandant de nava a incalcat Consitutia prin implicarea in treburile guvernului si folosirea serviciilor secrete impotriva rivalilor. Basescu sustine ca procesul de demitere este o razbunare politica a rivalilor sai care planuiesc sa capete controlul fondurilor europene si a sistemului de justitie.

Criza politica a afectat credibilitatea Romaniei in raport cu SUA si UE, ridicandu-se suspiciunea ca guvernul de stanga nu va respecta independenta sistemului judiciar. Criticii il acuza pe prim ministrul Victor Ponta, el insusi subiectul unui scandal legat de o acuzatie de plagiat, de orchestrarea unor miscari care au ca scop acapararea puterii.

Instabilitatea politica a inceput atunci cand Ponta a devenit premier in data de 7 mai dupa ce anterior doua guverne pro-Basescu s-au prabusit. Guvernul Ponta a actionat rapid si a schimbat conducerea Parlamentului numind politicieni din coalitia de guvernare. Parlamentul apoi l-a suspendat pe Basescu.

Observatorii sustin ca Ponta foloseste acelasi tactici vazute si in timpul comunismului.

Cititi articolul integral din The Washington Post.