Cel putin 91 de persoane si-au pierdut viata si 161 au fost ranite luni intr-o serie de atacuri care au avut loc in a treia zi a lunii ramadanului in Irak, in momentul in care al-Qaeda si-a anuntat intentia de a-si intensifica lupta in aceasta tara, anunta AFP.

Acest val de atentate a afectat atat Bagdadul cat si orase din partea septentrionala a tarii, precum Kirkuk, la granita cu regiunea autonoma Kurdistan. Numerosi soldati si politisti figureaza printre victimele acestor atacuri care nu au fost inca revendicate.

Bilantul, calculat de AFP plecand de la surse oficiale, il depaseste pe cel din 13 iunie, cand 72 de persoane au murit si 250 au fost ranite in atentate care au vizat siitii la Bagdad si in alte orase din centrul si nordul tarii.

Luni, atentatul cel mai sangeros s-a produs la Taji, la 25 km nord de Bagdad. O serie de explozii a ucis cel putin 18 oameni si a ranit alti 29, potrivit unor surse medicale.

In jurul orei 5,00 (2,00 GMT), barbati inarmati au patruns intr-o baza militara din orasul Duluiya, la 90 km nord de capitala. Un doctor de la spitalul din Balad a afirmat ca sapte soldati au fost ucisi si alti doi raniti. Un locotenent al armatei a avansa un numar de 15 morti si patru raniti.

Violentele au afectat orasele Saadiyah, Khan Beni Saad, Kirkuk, Tuz Khurmatu si Dibis, toate situate la nord de Bagdad.

Puncte de control ale armatei si politiei, ridicate la Saadiyah si Khan Beni Saad, in provincia Diyala, au fost atacate de barbati inarmati, care au ucis doi soldati si un politist.

Baquba, capitala provinciei Diyala, si orasele Buhruz si Muqdadiya au fost atinse de atentate. Trei persoane au murit si alte 16 au fost ranite.

Doua persoane au murit in urma exploziei unei masini capcana in cartierul Husseiniyah, in nordul Bagdadului.

In bastionul siit Sadr City, in plin centru al capitalei, patru persoane au fost ucise si 18 ranite in urma exploziei unei masini capcana.

Valul de atentate de luni nu a fost revendicat, dar al-Qaeda din Irak tocmai si-a anuntat intentia de a-si intensifica luptele.

Intr-un mesaj audio, seful Statului islamic al Irakului (ISI), filiala al-Qaeda, anutase intentia de a "elimina judecatorii si procurorii" si de a-si elibera militantii inchisi.

Abu Bakr al-Bagdadi a anuntat "lansarea unui nou proiect, botezat 'Doborarea zidurilor'. Prioritatea este eliberarea prizonierilor musulmani indiferent unde se afla, apoi urmarirea si eliminarea judecatorilor, a procurorilor si a celor care ii protejeaza", potrivit mesajului sau, publicat de site-ul islamist Honein.